Ticaret Bakanlığı 2024’te 4 milyar liradan fazla ceza kesti

Tüketici Mağduriyetinin Önlenmesi İçin Denetimler Artırıldı

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılında tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla denetimlere büyük önem verildi.

Tüketicilerin sağlığını, güvenliğini ve ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla finansal işlemlerden mesafeli sözleşmelere kadar birçok konuda toplamda 283 bin 131 firma denetlendi. Bu denetimler sonucunda toplamda 4 milyar 377 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Tüketicilerin korunması ve mağduriyetlerin engellenmesi amacıyla Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da da değişiklikler yapıldı.

Aldatıcı ve yanıltıcı reklamlarla mücadele etmek için Reklam Kurulu’na erişim engeli yetkisi verildi ve ceza tutarları artırıldı.

Tüketicilere kredi sözleşmelerini dijital ortamda yapabilme imkanı getirildi. Ayrıca, reklam kuruluna aldırıcı ve orantılı cezalar verme yetkisi verildi.

Reklam Kurulu cezaları uzlaşma kapsamına alındı ki bu sayede yargının iş yükü azaltılarak kamu alacaklarının daha hızlı tahsil edilmesi sağlanacak.

2 milyondan fazla kişinin doğrudan satıcı olarak faaliyet gösterdiği Türkiye’de doğrudan satış sektörü de düzenlendi ve Türkiye, Avrupa Birliği’nden önce bu konuda düzenlemeler yapan bir ülke oldu.

Fiyat Etiketli Yönetmeliğindeki Değişiklikler

Lokanta, restoran, kafe, pastane gibi işletmelerde tarife ve fiyat listelerinin tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek şekilde asılması zorunlu hale getirildi. Bu düzenlemeyle tüketicilerin önceden ve doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır.

Mesafeli satışlarda gerçekleşen iade işlemlerindeki kargo ücretlerine ilişkin düzenlemelerin yürürlüğü 1 yıl ertelendi ve 2026 yılında iade masraflarıyla ilgili yeni düzenlemeler yürürlüğe girecek.

Yenilenmiş Ürünlerde Yapılan Düzenlemeler

Yenilenmiş ürünlerin ülke çapında yaygınlaşması için yapılan düzenlemeler kapsamında yenileme merkezlerine TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip ticari işletmeler aracılığıyla yenileme yetkisi verildi.

Ayrıca, mevzuata aykırı işlem yapan yenileme merkezlerinin yetki belgelerinin askıya alınması hükmü getirildi ve elektronik kimlik bilgisine sahip kullanılmış ürünlerin bilgilerinin Bakanlık tarafından oluşturulacak sisteme kaydedilmesi zorunlu hale getirildi.

İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle tüketicilerin cayma hakkını kullanması kolaylaştırılırken satıcı ve sağlayıcıların yetki belgesi başvuruları daha sıkı kurallara bağlandı.

Related Posts

Brent petrol 66,32 dolara geriledi: OPEC+’nın yeni hamlesi ne olacak? (1 Temmuz 2025)

Dün 67,07 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,46 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 66,32 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Bakan Uraloğlu imzaladı: Afrika’ya tarihi destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Moritanya, Somali, Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Liberya, Gine ve Gana olmak üzere 7 Afrika ülkesiyle Ulaştırma Bağlantısallığının Güçlendirilmesi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzaladıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Bu mutabakat zaptıyla, Afrika limanları ile Türkiye limanları arasında doğrudan bağlantılar kuracağız. Afrika, Basra Körfezi üzerinden Kalkınma Yolu’na, Türkiye üzerinden de Orta Koridor’a entegre edilecek” dedi.

Dünyaca ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekiliyor

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, Türkiye pazarından çekildiğini açıkladı.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Memur ve emekli Temmuz zammını bekliyor: Gözler 3 Temmuz Perşembe gününde

Haziran enflasyonu belirleyici olacak: Zam oranı sosyal yardımları da etkileyecek