Ticaret Bakanlığı 2024’te 4 milyar liradan fazla ceza kesti

Tüketici Mağduriyetinin Önlenmesi İçin Denetimler Artırıldı

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılında tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla denetimlere büyük önem verildi.

Tüketicilerin sağlığını, güvenliğini ve ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla finansal işlemlerden mesafeli sözleşmelere kadar birçok konuda toplamda 283 bin 131 firma denetlendi. Bu denetimler sonucunda toplamda 4 milyar 377 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Tüketicilerin korunması ve mağduriyetlerin engellenmesi amacıyla Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da da değişiklikler yapıldı.

Aldatıcı ve yanıltıcı reklamlarla mücadele etmek için Reklam Kurulu’na erişim engeli yetkisi verildi ve ceza tutarları artırıldı.

Tüketicilere kredi sözleşmelerini dijital ortamda yapabilme imkanı getirildi. Ayrıca, reklam kuruluna aldırıcı ve orantılı cezalar verme yetkisi verildi.

Reklam Kurulu cezaları uzlaşma kapsamına alındı ki bu sayede yargının iş yükü azaltılarak kamu alacaklarının daha hızlı tahsil edilmesi sağlanacak.

2 milyondan fazla kişinin doğrudan satıcı olarak faaliyet gösterdiği Türkiye’de doğrudan satış sektörü de düzenlendi ve Türkiye, Avrupa Birliği’nden önce bu konuda düzenlemeler yapan bir ülke oldu.

Fiyat Etiketli Yönetmeliğindeki Değişiklikler

Lokanta, restoran, kafe, pastane gibi işletmelerde tarife ve fiyat listelerinin tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek şekilde asılması zorunlu hale getirildi. Bu düzenlemeyle tüketicilerin önceden ve doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır.

Mesafeli satışlarda gerçekleşen iade işlemlerindeki kargo ücretlerine ilişkin düzenlemelerin yürürlüğü 1 yıl ertelendi ve 2026 yılında iade masraflarıyla ilgili yeni düzenlemeler yürürlüğe girecek.

Yenilenmiş Ürünlerde Yapılan Düzenlemeler

Yenilenmiş ürünlerin ülke çapında yaygınlaşması için yapılan düzenlemeler kapsamında yenileme merkezlerine TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip ticari işletmeler aracılığıyla yenileme yetkisi verildi.

Ayrıca, mevzuata aykırı işlem yapan yenileme merkezlerinin yetki belgelerinin askıya alınması hükmü getirildi ve elektronik kimlik bilgisine sahip kullanılmış ürünlerin bilgilerinin Bakanlık tarafından oluşturulacak sisteme kaydedilmesi zorunlu hale getirildi.

İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerle tüketicilerin cayma hakkını kullanması kolaylaştırılırken satıcı ve sağlayıcıların yetki belgesi başvuruları daha sıkı kurallara bağlandı.

Related Posts

SGK’dan otomatik kayıt hamlesi! Yarına kadar kontrol etmeyen borçlu sayılacak

SGK, 15 Temmuz 2025 itibarıyla ÇKS’ye kayıtlı olup Bağ-Kur tescili bulunmayan çiftçilerin sigorta kaydının otomatik yapılacağını duyurdu. SGK uzmanı İsa Karakaş’ın köşe yazısında aktardığı bilgilere göre bu düzenleme, prim yükünü artırırken sosyal yardımları da riske atabilir.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi: 39 somut eylem Türkiye Yüzyılı hedeflerine yaklaştıracak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi. Bolat yaptığı açıklamada “Yatırım süreçlerinin sadeleştirilmesi, özel sektör dinamizminin desteklenmesi, uzun vadeli istihdam fırsatlarının güçlendirilmesi ve ihracat kapasitemizin artırılması, güçlü Türkiye’nin güçlü yarınları için öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Trafikten men edilen araçlar için yeni karar! 6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak

Trafikten men edilen veya terk edilen araçlar, sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmazsa kamu eliyle satışa çıkarılacak. Satılan araçların önceki borçları yeni sahibine geçmeyecek. Yani vatandaş, aldığı araçla birlikte eski borçları da almak zorunda kalmayacak.

Diplomalı gençler iş kuyruğunda

İşkur istatistikleri AKP iktidarında işsizliğin boyutunu gözler önüne serdi. İşsizlik ödeneğine başvuruların büyük çoğunluğunu 25-29 yaş arası gençler oluşturdu.

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti