SGK’dan otomatik kayıt hamlesi! Yarına kadar kontrol etmeyen borçlu sayılacak

SGK, 15 Temmuz 2025 tarihinden itibaren önemli bir uygulama başlatıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı ancak Bağ-Kur (4B) kaydı bulunmayan kişilerin sigorta tescili artık resen, yani otomatik olacak.

İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yayınlanan köşe yazısına göre, bu uygulama çiftçilere her ay 9 bin TL’den fazla SGK prim borcu çıkaracak.

SOSYAL YARDIMLAR RİSK ALTINDA

Otomatik tescil ile birlikte, çiftçilerin her ay düzenli olarak prim borcu ödemeleri gerekecek. Bu durum, özellikle 65 yaş aylığı, engelli maaşı, dul ve yetim aylıkları gibi sosyal yardımları etkileyebilir.

65 YAŞ VE ÜZERİNDEKİLER İÇİN AYRI AYRICALIK

Tarım faaliyetlerinde bulunanlar genellikle Bağ-Kur’lu sayılıyor. Ancak 65 yaşını dolduran çiftçiler, SGK’ya başvurarak sigortalılıktan muaf olabiliyorlar.

Bu talep kabul edildiğinde, aylık 9 bin TL’den fazla prim borcundan kurtulmak mümkün hale geliyor.

Fakat, daha önce bu kişiler adına karşılanan sağlık harcamaları varsa, muafiyet talebinin kabul edilmesi için bu borçların tahsil edileceği vatandaşlara bildiriliyor. 65 yaşını doldurmamış olanların başvuruları kabul edilmiyor; ancak yaş bu sınırı geçtiklerinde tekrar muafiyet talebi yapabilecekler.

ESNAF VE KÜÇÜK ÜRETİCİLERİN DE AVANTAJI VAR

Karakaş’ın vurguladığı diğer bir konu ise küçük esnaf ve tarım üreticilerinin muafiyet hakkı. Gelir vergisinden muaf olan ancak Esnaf ve Sanatkâr siciline kayıtlı olanlar, belirli belgeleri sunarak prim ödemekten kurtulabiliyor.

GEREKLİ BELGELER VE BAŞVURU SÜRECİ

Tarım ile uğraşanlar için: Ziraat Odası veya Tarım İl/İlçe Müdürlüğü’nden alınacak belge

Esnaf için: Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği’nden alınacak “Sigortalılık Muafiyet Belgesi”

Gerekli belgeler SGK’ya ulaştırıldığında, başvuru sahiplerinin durumu incelenerek, koşullar uygun olduğunda prim ödemekten muaf tutulabilecekler.

SGK’nın yeni düzenlemesi, ülke genelindeki binlerce çiftçi ve küçük esnafı doğrudan etkileyecek.

Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş’ın değerlendirmesine göre, otomatik Bağ-Kur kaydı nedeniyle ortaya çıkacak yüksek prim borçları ve sosyal yardım kesintisi riski, vatandaşların mağdur olmasına neden olabilir.

Bu nedenle, özellikle 65 yaş üzeri ve geliri düşük esnaf ile çiftçilerin, SGK’ya zamanında muafiyet başvurusu yapmaları büyük önem taşıyor.

Related Posts

Ticaret Bakanı Ömer Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi: 39 somut eylem Türkiye Yüzyılı hedeflerine yaklaştıracak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi. Bolat yaptığı açıklamada “Yatırım süreçlerinin sadeleştirilmesi, özel sektör dinamizminin desteklenmesi, uzun vadeli istihdam fırsatlarının güçlendirilmesi ve ihracat kapasitemizin artırılması, güçlü Türkiye’nin güçlü yarınları için öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Trafikten men edilen araçlar için yeni karar! 6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak

Trafikten men edilen veya terk edilen araçlar, sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmazsa kamu eliyle satışa çıkarılacak. Satılan araçların önceki borçları yeni sahibine geçmeyecek. Yani vatandaş, aldığı araçla birlikte eski borçları da almak zorunda kalmayacak.

Diplomalı gençler iş kuyruğunda

İşkur istatistikleri AKP iktidarında işsizliğin boyutunu gözler önüne serdi. İşsizlik ödeneğine başvuruların büyük çoğunluğunu 25-29 yaş arası gençler oluşturdu.

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı