Elektrik piyasasında sert yükseliş! Doğal gazda hacim geriledi

Enerji Piyasalarında Hareketli Bir Gün!

Enerji piyasalarında son 24 saatte yoğun bir aktivite yaşandı. Spot doğal gaz piyasasının referans fiyatı, 1000 metreküp için 12 bin 502 lira 45 kuruş olarak belirlendi, ancak işlem hacmi bir önceki güne göre önemli ölçüde azaldı.

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, doğal gaz piyasasında gerçekleşen işlem hacmi 22 milyon 806 bin 41 lira düzeyine geriledi. Bu rakam, bir önceki gün açıklanan 57 milyon 673 bin 215 lira işlem hacmine kıyasla yaklaşık yüzde 60 oranında bir düşüşü işaret ediyor.

Spot piyasada, dün toplam 1 milyon 829 bin metreküp doğal gaz ticareti gerçekleşirken, dengeleme gazının alış fiyatı 13 bin 127 lira 57 kuruş, satış fiyatı ise 11 bin 877 lira 33 kuruş olarak duyuruldu.

Dün Türkiye’ye toplamda 221 milyon 302 bin 450 metreküp doğal gaz girişi yaşanırken, arz edilen miktar ise biraz daha yüksek olup 221 milyon 461 bin 590 metreküp düzeyinde kaydedildi.

Elektrik piyasasında ise tam tersi bir durum yaşandı. Spot elektrik piyasasında işlem hacmi, bir önceki güne göre yüzde 43 oranında artarak 1 milyar 956 milyon 105 bin 403 lira seviyesine ulaştı.

Gün öncesine dair elektrik piyasasında belirlenen bir megavatsaatlik elektrik fiyatı, en yüksek 3 bin 400 lira ile saat 19.00 ve 20.00’de; en düşük ise saat 03.00’te 2 bin 110 lira 11 kuruş olarak belirlendi.

Elektriğin aritmetik ortalama fiyatı 2 bin 972 lira 43 kuruş olurken, ağırlıklı ortalama fiyatı ise 2 bin 993 lira 74 kuruş olarak gerçekleşti. Spot piyasada ise fiyatlar 549 lira 99 kuruş ile 3 bin 400 lira arasında değişim gösterdi.

Related Posts

Trump “Çin’le müzakere sürüyor” diyor, Pekin resmen yalanlıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’le tarifeler konusunda temas hâlinde oldukları yönündeki ısrarı, Çin Ticaret ve Dışişleri Bakanlıkları ile Pekin Büyükelçiliği tarafından üst üste yalanlandı. Dünyanın en büyük iki ekonomisine sahip ülkelerin karşılıklı olarak birbirlerini yalanlamaları ise ekonomi üzerinde manipülasyon yaptıkları iddialarını güçlendirdi.

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasıyla küresel askeri harcamalar 2024’te yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki hızlı yükseliş dikkat çekerken, Türkiye’nin askeri bütçesi son 10 yılda yüzde 110 büyüdü.

Bakanlığın soğan mesaisi

Emeğinin karşılığını alamayan yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük kaldığını ifade ettikleri satış fiyatından şikayetçi olan soğan üreticileri ve tedarikçileri eylem planı hazırlığındaydı. Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın ‘yoğun gece mesaisiyle’ plan rafa kalktı.

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir