Tüm bölgeler, İki Partili Altyapı Yasası aracılığıyla sağlanan 7 milyar dolarlık yatırımdan fon alacak. Merkezlerin toplu olarak yılda üç milyon metrik tondan fazla temiz hidrojen üretmesi ve ABD’nin 2050 yılına kadar 50 milyon metrik ton temiz hidrojen yakıtı üretme yoluna girmesine yardımcı olması bekleniyor.
Girişim, Başkan Biden’ın 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefine ulaşma yolunda önemli bir adım. Ancak aynı zamanda projeye dahil olan eyaletler için binlerce iş yaratarak ekonomiyi desteklemesi de bekleniyor. Merkezler toplu olarak 300.000’den fazla doğrudan iş imkanı yaratacak.
ABD hidrojen yakıtlar konusunda önemli yatırımlar yapıyor
Biden yönetimi, toplam proje yatırımlarının üçte ikisinin yeşil (elektrolize dayalı) üretimle ilişkilendirilmesini beklediğini söyledi. Hidrojen merkezlerinin, projeleri aracılığıyla 25 milyon metrik ton karbondioksit emisyonunu ortadan kaldırması bekleniyor; Biden yönetimi bunu, 5,5 milyondan fazla benzinle çalışan arabanın yıllık emisyonlarına benzetiyor. Merkezler, ağır yük taşımacılığı, kimya, çelik ve çimento imalatını dengelemeye ve bunlara alternatifler yaratmaya odaklanacak.
Bu program, Biden yönetiminin iklim değişikliğini yavaşlatma ve ülkenin karbon ayak izi üzerinde kalıcı bir etki yaratma çabalarının yalnızca bir kısmı. Beyaz Saray daha önce de benzer girişimlerde bulunmuştu; bunlara 2030 yılında satılan tüm yeni araçların yarısının bir tür sıfır emisyonlu sürüşe sahip olmasını gerektiren bir idari emir ve 2035 yılına kadar ülkenin elektrik şebekesini karbondan arındırmak için milyarlarca dolar fon ayırma planları da dahil.