Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin Fındık İhracatındaki Değişimler

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payının azaldığı bildirildi. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği (KFMİB) Başkanı Hasan Osman Sabır, ihracatta miktar bazında artış olmasına rağmen, dünya tüketimindeki artıştan alınan payın düştüğüne dikkat çekti. 2024 yılında, 323 bin 244 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilirken, 2 milyar 640 milyon dolar döviz geliri elde edildi. Fındık ihracatı, 2023’e göre miktar bazında %14, değer bazında ise %41 arttı. Sabır, 2025’te ihracattaki artış trendini devam ettirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Pazar Payında Düşüş

90’lı yıllarda dünya fındık üretiminde Türkiye’nin payının %80-82 civarında olduğunu hatırlatan Sabır, bu oranın son yıllarda %60-65’e düştüğünü belirtti. Bu trendin devam etmesi durumunda pazar kayıplarının büyüyeceğine dikkat çeken Sabır, özellikle Şili ve ABD’nin üretimindeki agresif büyümeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan don olayına da değinen KFMİB Başkanı, rekolte tahmin çalışmaları yapan uzmanların halen bahçelerde incelemeler yaptığını ve kesin sonuçların 4 Mayıs’a kadar beklenmesi gerektiğini ifade etti.

Türk fındığının yeni pazarlar bulma çabalarına da değinen Sabır, Hindistan’da 2024 yılında başlatılan tanıtım projesinin devam ettiğini belirterek, bu pazarın fındık için önemli bir potansiyel taşıdığını ve yakın zamanda olumlu sonuçlar beklediklerini söyledi.

Related Posts

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Yatırımcılar dikkat! Gram altında sert düşüş sonrası iki kritik tahmin

Altın fiyatları salı günü tarihi rekor seviyeleri test ettikten sonra ani düşüşe geçti. Gram altın fiyatı 4 bin 300 TL’yi aştıktan sonra cuma günü 4 bin TL seviyelerine doğru yöneldi. Kısa süre içerisinde yaşanan sert kaybın ardından piyasalarda beklentiler de değişti. Ekonomist Hikmet Baydar gram altın için 2 kritik hedefi işaret ederken, dolar/TL için de tahminlerini paylaştı. İşte detaylar…

Zirai dondan etkilenene destek

DenizBank, zirai dondan etkilenen üreticilerin faaliyetlerini güvence altına almak amacıyla bir dizi finansal çözümü hayata geçirdi.

Bakan Yumaklı, Mardin’de Tuz Çalısı Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Mardin’de, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tuz Çalısı Üretim Tesisi’ni inceledi.

Mehmet Şimşek: Yıl sonunda enflasyon, TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşecek

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisini değerlendiren Bakan Şimşeşk, enflasyonun yıl sonunda TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu. Şimşek, vatandaşın gelecek yıl için yüzde 59,3 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüsünü ise görmezden geldi. Buna göre aslında TCMB’nin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,98 seviyesinde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir