Türkiye bal üretiminde dünya birinciliğini hedefliyor

Ziya Şahin: Türkiye’de Bal Üretiminde Son Durum

Ziya Şahin, katıldığı bir toplantıda AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de 2024 yılının çam balı üretimi açısından oldukça üretken geçtiğini belirtti.

Türkiye’nin yıllık ortalama 25 ila 35 bin ton arası çam balı ürettiğini aktaran Şahin, 2024 yılında bu miktarlara ulaşıldığını dile getirdi.

Şahin, çiçek balı üretiminde yaşanan zorluklara da değinerek, “Türkiye hem çam balı hem de son yıllarda çiçek balı satan bir ülke konumundadır. Her iki alanda da dünya liderliğini hedefliyoruz. Ancak, iç piyasadaki fiyatlar ile dış piyasadakiler birbiriyle örtüşmüyor. Pazar konusunda ciddi zorluklar yaşıyoruz ve bu zorlukların temel sebebi maliyetlerdir” şeklinde konuştu.

Geçen yıl bir kilogram balın maliyetinin 261 lira olduğuna dikkat çeken Şahin, arıcıların yılda 20 bin kilometre yol kat ettiğini ve bu nedenle besleme ürünleri ile mazot desteğinin kritik önem taşıdığını vurguladı.

“Yıllık ortalama 105 ila 115 bin ton üretim potansiyeli var”

Arıcılığın olmaması durumunda tarım ve meyveciliğin de olamayacağını belirten Şahin, “Üretim ve kalite açısından dünya çapında önde bir konumdayız. Türkiye’de yıllık ortalama 105 ila 115 bin ton bal üretme potansiyelimiz bulunmaktadır. 2024 yılı rakamları henüz netleşmemiş olsa da, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak 65 ila 75 bin ton arasında bal üretimi bekliyoruz. Şu anda 5 ila 10 bin ton üzerinde petek balı ihraç edebilecek kapasitemiz var. Çam balı alanında da uzun süredir ortalama 15 ila 20 bin ton çam balı sattık” şeklinde konuştu.

Devlet desteklerinin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Şahin, özellikle sahte ürünler konusunda önemli laboratuvar çalışmalarının yapıldığını ve 2025 yılı sonunda bu ürünlerin ticaretten kaldırılacağını vurguladı.

“Kovan sayısında yüzde 15 ila 20 artış var”

Türkiye’de kovan sayısında büyük bir artış gözlendiğini belirten Şahin, “Son yıllarda kovan sayılarımızda yüzde 15 ila 20 arasında bir artış yaşandı. Şu anda ülkemizde 9 milyon 300 bin kovan bulunmaktadır. Bu oldukça büyük bir rakamdır. Dünya çapında bir ölçekte baktığımızda, kilometrekare başına en fazla kovan düşen ülke Türkiye’dir. Dünya genelinde 0,8 kovan düşerken, ülkemizde 9 ila 10 kovan arasında değişmektedir. Ancak, kovan sayımız yeterli olmasına rağmen, uygun alanlarımız yetersizdir. Bal üretim alanlarının geliştirilmesi ve korunması gerekmektedir. Arı sayısı ve bal üretimi açısından Çin’den sonra dünya genelinde ikinci sıradayız. Hedefimiz birinci sıraya yükselmektir. Türkiye, dünyanın en kaliteli ballarını üreten bir ülkedir. Bu durumu kongrelerde ve yarışmalarda açıkça görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Brent petrol 66,32 dolara geriledi: OPEC+’nın yeni hamlesi ne olacak? (1 Temmuz 2025)

Dün 67,07 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,46 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 66,32 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Bakan Uraloğlu imzaladı: Afrika’ya tarihi destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Moritanya, Somali, Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Liberya, Gine ve Gana olmak üzere 7 Afrika ülkesiyle Ulaştırma Bağlantısallığının Güçlendirilmesi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzaladıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Bu mutabakat zaptıyla, Afrika limanları ile Türkiye limanları arasında doğrudan bağlantılar kuracağız. Afrika, Basra Körfezi üzerinden Kalkınma Yolu’na, Türkiye üzerinden de Orta Koridor’a entegre edilecek” dedi.

Dünyaca ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekiliyor

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, Türkiye pazarından çekildiğini açıkladı.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Memur ve emekli Temmuz zammını bekliyor: Gözler 3 Temmuz Perşembe gününde

Haziran enflasyonu belirleyici olacak: Zam oranı sosyal yardımları da etkileyecek