Trump henüz kararını açıklamadı ama ABD İsrail’e destek veriyor mu? İşte Netanyahu’nun gerçek amacı

İsrail ve İran Arasındaki Çatışmalar Devam Ediyor

İsrail ile İran arasındaki çatışmalar 8 gündür devam ediyor. İran ile ABD arasındaki nükleer müzakereler sürerken İsrail’in gerginliği artırmasıyla Orta Doğu’da savaş tehlikesi belirginleşti.

Çatışmaların devam etmesiyle iki ülkenin geniş çaplı bir savaşa girebileceği endişesi giderek artıyor. İsrail, İran’ın nükleer ve askeri tesislerine yönelik saldırılar düzenlerken Başbakan Netanyahu, İran’ın nükleer güç olmasına izin vermeyeceklerini söyledi. İddialara göre İran, nükleer silah sahibi olmaya çok yaklaşsa da istihbarat raporları bunun aksi yönde olduğunu gösterdi.

Açıklamalara göre İran ile ABD arasında nükleer anlaşma konusunda uzlaşmaya varıldığı belirtiliyordu. Ancak İsrail’in müdahalesiyle gerilim aniden tırmandı.

Netanyahu’nun ABD Başkanı Trump ile yaptığı görüşmede İran’a askeri müdahale yapılmasını talep etmesine rağmen Trump’ı savaşa ikna edemediği belirtildi. Trump, kararını 2 hafta içinde açıklayacağını ifade etti.

Netanyahu’nun Planı Ortaya Çıktı

Analistlere göre Netanyahu, nükleer müzakereleri sonlandırmak amacıyla İran’a saldırı başlattı. Netanyahu’nun saldırı sonrası İran’ın karşılık vereceğinin farkında olduğu ve bu durumun müzakerelerin sona ermesine yol açacağı iddia edildi.

ABD tarafı, müzakerelerin devam etmesinden yana olsa da Beyaz Saray’da savaşa girilmesi gerektiğini düşünen bir muhalif kanat bulunuyor.

ABD İsrail’e Ne Kadar Destek Veriyor?

Deakin Üniversitesi Orta Doğu Çalışmaları Forumu Direktörü Shahram Akbarzadeh, ABD’nin dolaylı yoldan İsrail’e silah sağladığını iddia etti. Buna karşın İsrail’in ABD’nin doğrudan müdahil olmasını istediği yer altı nükleer tesislerini vurmak için çatışmalara girmesi gerektiği belirtildi.

Akbarzadeh, Netanyahu’nun asıl hedefinin nükleer tesislerin yok edilmesi değil, İran’da rejim değişikliği olduğunu dile getirdi.

Related Posts

Leman dergisi önünde şok tehdit: ‘Ya onlar ölecekler, ya biz öleceğiz’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Leman’daki bir karikatür nedeniyle açıklama yaptı. “Dini değerleri aşağılama” suçlamasıyla dergiye soruşturma açıldı, 4 kişi gözaltına alındı. Dergi önünde toplanan bazı kişiler polisle kavga edip “Ya onlar ölecek, ya biz” tehdidinde bulundu.

ABD Büyükelçisi Barrack’ın açıklamaları dünya basınında: ‘Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni dönem’

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Türkiye’nin F-35 programına yeniden dahil edilebileceğini ve CAATSA yaptırımlarının yıl sonuna kadar kaldırılabileceğini bildirdi. Dünya basını, Barrack’ın açıklamalarına ilişkin haberlerinde, Türkiye ve ABD ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını kaydetti.

Ölen annesinin yanında günlerce yalnız kalan bebek kurtarıldı

ABD’nin Phoenix kentinde bir bebeğin annesinin ölümünün ardından günlerce yanında yalnız kaldığı tespit edildi. Polis, ihbar üzerine gittiği evdeki bebeği kurtardı.

Almanya, reddedilen vize başvurularına itiraz hakkını kaldırıyor

Almanya Dışişleri Bakanlığı, 1 Temmuz 2025 itibarıyla vize başvurusu reddedilen kişilere itirazda bulunma hakkının kaldırılacağını duyurdu.

ABD Büyükelçisi Barrack’tan Türk savunma sanayiine övgü: ‘İHA ve SİHA’lar büyük başarı elde etti’

İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı ziyaret eden Barrack, ABD-Türkiye ilişkileri ve Orta Doğu’da yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin savunma sanayi alanında yaptığı çalışmalara övgüde bulunan Barrack, Baykar’ın TB2 ve Bayraktar gibi SİHA’larının büyük başarı elde ettiğini, Türk Hava Yolları’nın dünyadaki en iyi havayollarından biri olduğunu dile getirdi.

Sağanak ve fırtına geliyor: İstanbul’da denize girmek yasaklandı

Bunaltan sıcaklıklar yerini soğuk havalara bıraktı. Hafta sonu için yapılan uyarılara yenileri eklendi, bugün ülke genelinde sıcaklık 6-8 derece azalacak. Marmara ile Ege için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı yapıldı. İstanbul’un üç ilçesinde denize girmek yasaklandı.