Trump “Çin’le müzakere sürüyor” diyor, Pekin resmen yalanlıyor

ABD ve Çin Arasındaki Tarife Krizi Derinleşiyor

ABD ile Çin arasında yaşanan yüzde 145 ve yüzde 125 ek tarife krizi giderek büyürken, Başkan Trump “müzakereler sürüyor” dese de Çin makamları bu iddiayı defalarca reddetti. İki ülke arasındaki uzun süredir devam eden ret ve yalanlamalar, tarifeler konusunda ne kadar uzlaşmaya varacakları konusunu belirsiz hâle getirdi.

Trump, birkaç gün önce Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in kendisini aradığını ve Pekin’le çok dostça bir anlaşma zemini oluşturduklarını iddia etti. Ancak Çin’in Washington Büyükelçiliği bu açıklamayı “resmî bir görüşme gerçekleşmedi” diyerek reddetti.

Çin devlet medyasına yakın “Yuyuan Tantian” adlı platform, yayınladığı bir videoda Trump’ın son dört gündür sürekli “temas halindeyiz” mesajı verdiğini ancak soruları cevapsız bıraktığını ve “uygun zamanda açıklayacağız” dediğini belirtti. Platform, Trump’ın 30 yıl önceki otobiyografisindeki “oluşmuş gerçeği pazarlık silahı olarak kullanma” yöntemine atıfta bulunarak, bu muğlak konuşmanın aslında konuyu gündemde tutma stratejisi olduğunu savundu.

Trump’ın tarifeleri azaltacağı yönündeki sözleri ise piyasalardaki oynaklığa eklenirken, “dostça görüşmeler” açıklaması ABD borsalarını 21 Nisan’da görülen dip seviyeden kurtardı ve dolar tekrar güç kazandı. Yuyuan Tantian, piyasalar için belirleyici olanın müzakere değil, somut tarife indirimi olduğunu vurgulayarak, “Çin Trump’ın gerçek niyetini takip etmeye devam edecek” uyarısında bulundu.

Related Posts

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasıyla küresel askeri harcamalar 2024’te yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki hızlı yükseliş dikkat çekerken, Türkiye’nin askeri bütçesi son 10 yılda yüzde 110 büyüdü.

Bakanlığın soğan mesaisi

Emeğinin karşılığını alamayan yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük kaldığını ifade ettikleri satış fiyatından şikayetçi olan soğan üreticileri ve tedarikçileri eylem planı hazırlığındaydı. Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın ‘yoğun gece mesaisiyle’ plan rafa kalktı.

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Yatırımcılar dikkat! Gram altında sert düşüş sonrası iki kritik tahmin

Altın fiyatları salı günü tarihi rekor seviyeleri test ettikten sonra ani düşüşe geçti. Gram altın fiyatı 4 bin 300 TL’yi aştıktan sonra cuma günü 4 bin TL seviyelerine doğru yöneldi. Kısa süre içerisinde yaşanan sert kaybın ardından piyasalarda beklentiler de değişti. Ekonomist Hikmet Baydar gram altın için 2 kritik hedefi işaret ederken, dolar/TL için de tahminlerini paylaştı. İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir