Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

İYİ Parti lideri Dervişoğlu şehit kabrinde! ‘Unutanın kanı kurusun’

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Tekirdağ programı kapsamında Şarköy’de 1993 yılında PKK tarafından şehit edilen öğretmen Neşe Alten ve babası Hasan Alten’in kabirlerini ziyaret etti. Duygusal anlar yaşayan Dervişoğlu, “Unutanın kanı kurusun” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Filistin’e destek konuşması yaptığı için MIT’de mezuniyete katılamadı

ABD’nin tanınmış yüksek öğretim kurumlarından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Hint-Amerikalı öğrenci Megha Vemuri’yi mezuniyet törenine katılmasını yasakladı. Vemuri, dönem öğrenci başkanı ve törende görevli olması planlanmıştı ancak MIT …

Zehra Kınık’ın ölümüne sebep olduğu Barlasçeki’nin annesi ve avukatı konuştu: ‘Bu olay tam tersi olsaydı, Batın içeriden çıkamazdı’

Eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatıma Zehra Kınık’ın ölümüne neden olduğu Batın Barlasçeki’nin annesi Hasret Doğan ve avukatı Uysal Uğurlu, Kınık’a verilen 4 yıl 2 ay hapis cezasını değerlendirdi.

İBB’ye yasak, AKP’ye serbest ihale yöntemi: 21/B

İBB soruşturmasında bir metro ihalesinde 21/B pazarlık yönteminin kullanılması hem İBB yöneticilerinin hem de Yapı Merkezi firmasının ortaklarının tutuklanmasına gerekçe gösterildi. Fakat bu yöntemle hem AKP’li belediyeler, hem de bakanlıklar milyarlarca liralık ihale dağıtıyor.

“Putin ateşle oynuyor” demişti! Rusya’dan Trump’a “üçüncü dünya savaşı” uyarısı

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya hakkındaki açıklamalarına yanıt verdi. Medvedev, yaptığı açıklamada ABD Başkanı Trump’ın, “Rusya’nın başına daha kötü şeylerin gelebileceği ve Rusya Devlet …

Cumhur İttifakı’nda infaz yasası krizi

Destici, “Bir İnfaz Yasası düzenlemesinden bahsediliyor. Hatta bayramdan önce, yani haftaya çıkarılacağı söyleniyor Meclis’te. Bir kere şunu net ifade edeyim; biz genel affa karşıyız, açık ve net, hiç tartışmasız” dedi.