Prof. Dr. Yılmaz: Gül hastalığında en korktuğumuz şey, geçici olan damar genişlemelerinin kalıcı hale gelmesi

Gül Hastalığında Erken Tanı ve Tedavi Önemli!

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, gül (roza) hastalığında erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, güneşten ve sıcaktan korunmanın önemine dikkat çekti.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Bilimleri Bölümü Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Yılmaz, gül hastalığının dünya genelinde %21 sıklıkla görüldüğünü belirtti.

Gül hastalığının genellikle kadınlarda ve beyaz tenlilerde daha yaygın olduğunu dile getiren Yılmaz, hastaların genellikle yüzlerinde sıcaklık, yanma hissi, kızarıklık ve bazen sivilcelenme gibi şikayetlerle geldiğini belirtti. Erken teşhisin önemine vurgu yaparak, hastalığın ilerlemesini engellemek için alınacak tedbirlerin hastalar için hayati olduğunu kaydetti.

Yılmaz, hastalığın genellikle 30’lu yaşlarda beklenmesine rağmen son yıllarda 20’li yaşlarda da görüldüğünü belirterek, 40’lı ve 50’li yaşlarda ise daha yaygın olduğunu ifade etti.

Gül hastalığının belirtilerini açıklayan Yılmaz, hastalığın tedavi edilmediği takdirde kalıcı olabileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Gül hastalarının güneşten ve sıcaktan korunmasının yanı sıra, sıcak yiyeceklerden ve içeceklerden kaçınmaları gerektiğini belirten Yılmaz, hastalığın tedavisinde hastaların da dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, damar genişlemeleri tedavi edilmediği takdirde lazer tedavisine başvurulabileceğini ancak bu tedavinin hastaların güneşten ve sıcaktan korunmasının yanı sıra diğer tedavilere ek bir çözüm olduğunu belirtti.

Gül hastalığının ciddi bir durum olduğunu ve tedavi edilmeden geçiştirilmemesi gerektiğini hatırlatan Yılmaz, hastaların düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Burun akıntısını hafife almayın! Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor

Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte çocuklar açık havada daha fazla zaman geçirirken, yoğun yayılım gösteren polenler alerjik sorunlara neden olabiliyor. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, çocuklarda polen alerjisine karşı 7 önemli öneride bulundu.

Veremediğiniz kiloların sebebi bu hastalık olabilir!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ekin Sayer, lipödemin yalnızca kilo problemi değil, kronik ve ilerleyici bir bağ doku hastalığı olduğunu belirterek, “Tedavide esas olan yalnızca kilo vermek değil; vücudu bir bütün olarak iyileştirmektir” dedi.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?