Piyasalarda DeepSeek dalgası: Kayıp derinleşiyor

DeepSeek’in Yenilikçi AI Modeli R1, Teknoloji Hisselerini Etkiledi

DeepSeek’in devrim niteliğindeki yapay zeka modeli R1, dünya genelinde teknoloji hisselerine büyük etki yaptı. Nvidia, Alphabet, Amazon ve Microsoft gibi dev şirketlerin toplam piyasa değerlerinde 1 trilyon dolarlık bir kayıp yaşandı. Daha az bilgisayar gücü ve düşük maliyetle, Batı’daki gelişmiş modellere benzer performans sağlayan bir dil modeli geliştirdi. Ayrıca, Chatbot uygulaması iPhone’da en çok indirilen uygulamalardan biri oldu.

Veri Merkezi Harcamalarında Artış Devam Ediyor

2024 yılında, sadece veri merkezlerine yapılan harcamalar 180 milyar dolara ulaştı. Microsoft ve Meta gibi şirketler, 2025 yılı için daha fazla harcama yapmayı planlıyordu. Ancak, DeepSeek’in düşük maliyetli yaklaşımı, bu yatırımların etkinliğini sorgulamaya sebep oldu.

The Economist’e göre, eğitim maliyetleri düşse de, yeni modeller daha fazla işlem gücü gerektiriyor. Bu durum, uzun vadede maliyetlerin nasıl şekilleneceği konusunda belirsizlik yaratıyor.

DeepSeek’in Başarısı, Çip İhracat Sınırlamalarını Etkisiz Hale Getirdi

DeepSeek’in başarısı, ABD’nin Çin’e yönelik çip ihracat sınırlamalarının etkisiz olduğunu gösterdi. Daha sıkı ihracat kısıtlamaları olasılığı da mevcut.

Related Posts

Bakan Uraloğlu imzaladı: Afrika’ya tarihi destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Moritanya, Somali, Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Liberya, Gine ve Gana olmak üzere 7 Afrika ülkesiyle Ulaştırma Bağlantısallığının Güçlendirilmesi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzaladıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Bu mutabakat zaptıyla, Afrika limanları ile Türkiye limanları arasında doğrudan bağlantılar kuracağız. Afrika, Basra Körfezi üzerinden Kalkınma Yolu’na, Türkiye üzerinden de Orta Koridor’a entegre edilecek” dedi.

Dünyaca ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekiliyor

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, Türkiye pazarından çekildiğini açıkladı.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Memur ve emekli Temmuz zammını bekliyor: Gözler 3 Temmuz Perşembe gününde

Haziran enflasyonu belirleyici olacak: Zam oranı sosyal yardımları da etkileyecek

Bir banka limitleri yükseltti: 50 bin lira veriyor

Uzun zamandır yüksek enflasyon girdabında olan ve ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği Türkiye’de bu durum Türk Lirası’nın değersizleşmesini de beraberinde getirdi. Döviz kuru karşısında tarihi değer kaybı yaşayan TL, hayat pahalılığı ve yüksek …