Milyar dolarlık proje: 13 AB ülkesi stratejik hammadde üretimine başlıyor

Kritik Hammaddeler Yasası AB Ülkelerinde Yürürlüğe Giriyor

2023 yılında kabul edilen Kritik Hammaddeler Yasası, Avrupa Birliği’nin 2030’a kadar önemli hammaddelerin çıkarılması, işlenmesi ve geri dönüşümü konusunda hedefler belirlediği bir adımdır.

Listede yer alan hammaddeler arasında alüminyum, bakır, nikel gibi temel metallerin yanı sıra lityum, rüzgar türbinleri için mıknatıslarda kullanılan nadir toprak elementleri bulunmaktadır.

13 AB üyesi ülkede 47 proje hayata geçecek: Belçika, Fransa, İtalya, Almanya, İspanya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, İsveç, Finlandiya, Portekiz, Polonya ve Romanya.

Bu projelerin 25’i çıkarma, 24’ü işleme ve 10’u da geri dönüşüm süreçlerini kapsamaktadır.

Projeler, Avrupa Birliği fonlarına daha kolay erişim imkanı sunacak ve toplamda 22,5 milyar avro sermaye yatırımı beklenmektedir.

Çin, temel malzemelerde tek kaynağa bağımlılığı azaltmaya yönelik adımlar atmaktadır, özellikle pandeminin getirdiği tedarik zinciri sorunlarıyla karşı karşıya kaldıktan sonra.

Çin’in nadir toprak metalleri, lityum, nikel, grafit gibi hammaddelerdeki güçlü konumu göz önünde bulundurularak, AB’nin stratejik ham madde tedarikine odaklanması önem arz etmektedir.

Projeler arasında pil tedarik zincirlerine destek sağlayacak lityum, nikel, grafit, kobalt ve manganez gibi malzemeler yer almaktadır. Ayrıca savunma sanayine yönelik magnezyum ve tungsten projeleri de bulunmaktadır.

Related Posts

Bakan Uraloğlu imzaladı: Afrika’ya tarihi destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Moritanya, Somali, Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Liberya, Gine ve Gana olmak üzere 7 Afrika ülkesiyle Ulaştırma Bağlantısallığının Güçlendirilmesi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzaladıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Bu mutabakat zaptıyla, Afrika limanları ile Türkiye limanları arasında doğrudan bağlantılar kuracağız. Afrika, Basra Körfezi üzerinden Kalkınma Yolu’na, Türkiye üzerinden de Orta Koridor’a entegre edilecek” dedi.

Dünyaca ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekiliyor

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, Türkiye pazarından çekildiğini açıkladı.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Memur ve emekli Temmuz zammını bekliyor: Gözler 3 Temmuz Perşembe gününde

Haziran enflasyonu belirleyici olacak: Zam oranı sosyal yardımları da etkileyecek

Bir banka limitleri yükseltti: 50 bin lira veriyor

Uzun zamandır yüksek enflasyon girdabında olan ve ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği Türkiye’de bu durum Türk Lirası’nın değersizleşmesini de beraberinde getirdi. Döviz kuru karşısında tarihi değer kaybı yaşayan TL, hayat pahalılığı ve yüksek …