Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ‘Enerji Dostu Mavi Yeşil Okul’ Projesi

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli hedefleri doğrultusunda öğrencilere kaynakların verimli kullanımı, enerji tasarrufu ve sürdürülebilir yaşam bilincinin kazandırılmasını teşvik etmek amacıyla ‘Enerji Dostu Mavi Yeşil Okul’ projesini başlattı.

‘Enerji Dostu Mavi Yeşil Okul’ projesi, okullarda enerji verimliliğini artırmayı, doğal kaynakları bilinçli kullanmayı ve öğrencilere çevre bilincini kazandırmayı hedefliyor. Projeyle okullarda elektrik, su ve yakıt gibi kaynakların daha verimli kullanılması, geri ve ileri dönüşüm uygulamalarının yaygınlaştırılması ve öğrencilere sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları kazandırılması amaçlanıyor. Okullarda enerji verimliliğinin artırılmasıyla birlikte öğrencilerde çevre bilincinin geliştirilmesi teşvik edilecek. Böylece çocukların doğaya saygılı, ekosistemlerin korunmasında aktif rol alan ve çevre dostu alışkanlıklar edinen bireyler olarak yetişmesi amaçlanıyor. Ayrıca okullar, enerji tasarrufu ve çevre duyarlılığına yönelik çalışmalarıyla ‘Enerji Dostu Mavi Yeşil Okul Etiketi’ alacak.

BAKANLIKTAN TANITIM FİLMİ

Milli Eğitim Bakanlığı, projeye ilişkin tanıtım filminde okulları bu farkındalık hareketine katılmaya davet etti. Bakanlıkça hazırlanan ‘Enerji Dostu Mavi Yeşil Okul Etiketi’ uygulama kılavuzu da illere resmi yazıyla duyuruldu. Proje çerçevesinde okullar, belirlenen çevre dostu ölçütleri yerine getirerek ‘Enerji Dostu Mavi Yeşil Okul Etiketi’ kazanacak. Etiket değerlendirmesi, okullarda iki ana alandaki uygulamalar üzerinden yapılacak. İlk alan olan ‘Enerji Kaynaklarının Tüketimi’ kapsamında, okullarda gereksiz enerji tüketiminin periyodik olarak azaltılması için çalışmalar puanlandırılacak. İkinci alan olan ‘Enerji Dostu Mavi Yeşil Okul Projesi Uygulamaları’ kapsamında okullar, 12 farklı alanda gerçekleştirecekleri çalışmalarla puan alacak. Bu çalışmalar arasında enerji verimliliği, çevrenin korunması, sürdürülebilir yaşam, yeşil ve dijital dönüşüm gibi konularda farkındalık yaratmaya yönelik dergi, poster ve broşür hazırlama, doğa gezileri düzenleme, bölgenin iklim koşullarına uygun okul eylem planları oluşturma, atık azaltma ile geri ve ileri dönüşüm uygulamalarına yer verme gibi faaliyetler bulunuyor.

ÇEVRE DOSTU SİSTEMLERİ HAYATA GEÇİRECEKLER

Ayrıca okullar ağaçlandırma projelerine katılacak ve güneş paneli, yağmur hasadı, kompost üretimi, malçlama gibi çevre dostu sistemleri hayata geçirecek. Ulusal ve uluslararası çevre projelerine katılım sağlanarak ‘sıfır atık’ yönetimi uygulamaları desteklenecek. Çevre, doğa, sürdürülebilirlik ve ekolojik okuryazarlık konularında toplum hizmetlerine katkı sunulacak, velilere yönelik etkinlikler düzenlenecek. Bunun yanı sıra, yağmur suyu bahçeleri, dış mekan sınıfları, topraksız tarım uygulamaları hayata geçirilecek ve doğa dostu ya da Agro okul kütüphaneleri oluşturulacak.

Proje kapsamında il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde izleme ve değerlendirme komisyonları kurulacak. Bu komisyonlar, başvuru yapan okulların çevre dostu uygulamalarını yerinde ziyaretlerle değerlendirecek.

Haber: Ayşenur DEMİRTAŞ/ANKARA,

Related Posts

Ticaret Bakanı Ömer Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi: 39 somut eylem Türkiye Yüzyılı hedeflerine yaklaştıracak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi. Bolat yaptığı açıklamada “Yatırım süreçlerinin sadeleştirilmesi, özel sektör dinamizminin desteklenmesi, uzun vadeli istihdam fırsatlarının güçlendirilmesi ve ihracat kapasitemizin artırılması, güçlü Türkiye’nin güçlü yarınları için öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Trafikten men edilen araçlar için yeni karar! 6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak

Trafikten men edilen veya terk edilen araçlar, sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmazsa kamu eliyle satışa çıkarılacak. Satılan araçların önceki borçları yeni sahibine geçmeyecek. Yani vatandaş, aldığı araçla birlikte eski borçları da almak zorunda kalmayacak.

Diplomalı gençler iş kuyruğunda

İşkur istatistikleri AKP iktidarında işsizliğin boyutunu gözler önüne serdi. İşsizlik ödeneğine başvuruların büyük çoğunluğunu 25-29 yaş arası gençler oluşturdu.

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı