Mersin’de ISPM-15 Eğitim Toplantısı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 34 No’lu Ağaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi ile Mersin Zirai Karantina Kurumu işbirliğinde ‘ISPM-15 Isıl İşlem Bilgilendirme Toplantısı’ düzenledi.

Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmelikte yapılan değişiklik sonrası düzenlenen toplantıyla, ihracata konu ürünlerin ahşap malzeme nedeniyle iade edilmemesi ihracatın desteklenmesi hedeflendi. MTSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Alpay Seyhan, Mersin Zirai Karantina Müdürü Şeref Kabaoğlu ve ISPM yetkililerinin de katıldığı toplantı, tüm gün eğitimlerle devam etti.

“İhraç ürünlerinin taşınmasında ahşap ambalajın önemi büyük”

MTSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Alpay Seyhan, bir üretim ve ihracat kenti olan Mersin için ihraç ürünlerinin kaliteli ve sağlıklı şekilde taşınmasında ahşap paletlerin büyük önem taşıdığını söyledi. Bu noktadan hareketle özellikle Avrupa Birliği pazarına iş yapan bir kent olarak bu pazarın talep ettiği standartları gözetmek durumunda olduklarını vurgulayan Seyhan, “Bu taşıma kalite standartlarının başında da ‘ISPM – 15’ ısıl işlem palet kullanımı geliyor. Malumunuz, bu uygulama olmadan ihracat yapabilmek mümkün değil” dedi.

Sektör olarak bu bilinçle hareket edip Mersin Zirai Karantina Kurumu işbirliğinde düzenledikleri eğitimlerle sektörün daha bilinçli olmasını hedeflediklerini kaydeden Seyhan, “Sektör olarak, sorumluluklarımızın farkındayız ve hiçbir gelişmenin gerisinde değiliz” ifadelerini kullandı. Ağaç ve orman ürünleri sektörünün 2024 yılında toplam ihracat rakamı 10 milyar doları aşan Mersin’in, kaliteli ihracatının parçası olmaya devam edeceğini dile getiren Seyhan, böylesi önemli bir organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

“Ahşap malzeme ihracatın vazgeçilmezi”

Mersin Zirai Karantina Müdürü Şeref Kabaoğlu da ahşap ambalaj malzemelerin ihracattaki önemine değinerek, ahşap ambalaj malzemelerin işaretlenmesi hakkında yönetmelik çıkarılıp son aşamada değişikliğe uğradığını söyledi. Bu değişikliklerin bazılarının 1 ocakta yürürlüğe girdiğini hatırlatan Kabaoğlu, bazılarınınsa 1 temmuzda yürürlüğe gireceğini bildirdi. Birçok ürünün ihracatçında destekleyici olarak ahşap malzeme kullanıldığına dikkat çeken Kabaoğlu, “Artık bu malzeme ihracatın vazgeçilmezi oldu. Malınız ne kadar kaliteli olursa olsun ahşap ambalaj malzemesi gerekli yeterliliği taşımazsa iade ediliyor. Bu da ülkemiz için de sektörler için hem prestij hem de maddi kayıp anlamına geliyor. Bu nedenle konuya daha çok önem vermeliyiz” dedi.

Mersin’de ISPM – 15 konusunda büyük yol kat edildiğini belirten Kabaoğlu, ihracat kontrollerinde yüzde 100 ahşap malzeme kontrolü yaptıklarını söyledi. – MERSİN

Related Posts

Ticaret Bakanı Ömer Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi: 39 somut eylem Türkiye Yüzyılı hedeflerine yaklaştıracak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi. Bolat yaptığı açıklamada “Yatırım süreçlerinin sadeleştirilmesi, özel sektör dinamizminin desteklenmesi, uzun vadeli istihdam fırsatlarının güçlendirilmesi ve ihracat kapasitemizin artırılması, güçlü Türkiye’nin güçlü yarınları için öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Trafikten men edilen araçlar için yeni karar! 6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak

Trafikten men edilen veya terk edilen araçlar, sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmazsa kamu eliyle satışa çıkarılacak. Satılan araçların önceki borçları yeni sahibine geçmeyecek. Yani vatandaş, aldığı araçla birlikte eski borçları da almak zorunda kalmayacak.

Diplomalı gençler iş kuyruğunda

İşkur istatistikleri AKP iktidarında işsizliğin boyutunu gözler önüne serdi. İşsizlik ödeneğine başvuruların büyük çoğunluğunu 25-29 yaş arası gençler oluşturdu.

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı