Kuantum yağmuru ilk kez gözlemlendi

Kuantum Yağmuru İlk Kez Gözlemlendi!

Yapılan bir araştırmaya göre, Potasyum-41 ve rubidyum-87 izotoplarından oluşan ultra soğuk bir atom gazında gerçekleştirilen deneylerde, bu atomların yağmur damlaları gibi küçük damlacıklara ayrıldığı gözlemlendi. Bu durum, klasik sıvı dinamiği ile kuantum gazları arasında bir köprü oluşturuyor.

İtalya Ulusal Optik Enstitüsü’nden yoğun madde fizikçisi Luca Cavicchioli liderliğinde yürütülen araştırmada elde edilen bulgular, kuantum teknolojilerinde kullanılabilecek kuantum damlacık dizilerinin üretimine olanak tanıdığını açıklıyor.

Klasik sıvılardaki damlacıkların davranışları genellikle yüzey gerilimi ve Plateau–Rayleigh kararsızlığı gibi fiziksel yasalarla açıklanırken, kuantum gazlarında durum farklılık gösteriyor. Atomlar, klasik parçacık kimliğini yitiriyor ve olasılık bulutları hâlinde davranıyor. Bununla birlikte, atom gazında yine de gerilim oluşabiliyor ve bu gerilimlerin atomlar arasında itici kuvvetler üreten bir etki olan Lee-Huang-Yang düzeltmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Araştırmacılara göre, atomik gazların kısa süreliğine küçük kuantum damlacıklarına ayrılmasına neden olan bu etkiler daha önce gözlemlenmişti ancak bu deneyde damlacıkların stabil kaldığı ve detaylı incelenebildiği belirtiliyor. Gerçekleştirilen deneyde, atomik karışım bir “dalga kılavuzu” üzerine bırakıldı ve bu kanal karışımın dalga benzeri doğasını kontrol altına alarak birden fazla damlacığın oluşmasına neden oldu.

Elde edilen verilere göre, damlacıkların şekli ve uzunluğu atom sayılarındaki değişikliklere göre farklılık gösteriyor ve bu durum daha önce teorik olarak öngörülmüştü. Bu deney, kuantum fiziğinde daha geniş uygulamaların keşfedilmesine olanak tanıyabilir.

Floransa Üniversitesi’nden fizikçi Chiara Fort, “Plateau-Rayleigh kararsızlığının klasik sıvılarda ve süperakışkan helyumda gözlemlendiğini ancak atomik gazlarda ilk defa doğrulandığını” vurguladı.

Related Posts

Bilim dünyasını karıştıran ışık: İnsan beyninin geceleri parladığı ortaya çıktı

İnsan beyni, içten içe ışık saçıyor! Bilim insanları, beynin kendiliğinden yaydığı bu gizemli ışığın kaynağını ve anlamını çözmeye çalışıyor. Bu keşif, nörolojik hastalıkların tedavisi için umut olabilir.

Dünyanın en iyi oyunlarında ‘Türkiye’ imzası görülecek

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, Türkiye’de artık daha geniş kapsamlı, 3-5 yıl kuluçka dönemine ihtiyaç duyan ve piyasada uzun süre kalan oyunları geliştiren şirketlerin sayısının arttığını belirterek, “Artık bunların geliştirilme aşaması tamamlandı ve yakında dünyada en iyi oyunların yeniden Türkiye’den çıktığını göreceğiz.” dedi.

Yerli SUV’da büyük fırsat: Togg T10X’e faizsiz kredi ve dev taksit seçeneği

Togg’un T10X modeli, Türkiye’de SUV segmentinde sıfır araç arayışında olan birçok kişinin dikkatini çekiyor. Modern çizgileri ve ileri teknoloji özellikleriyle öne çıkan T10X, kullanıcıların ilgisini her geçen gün artırıyor. Haziran 2025 itibarıyla duyurulan kampanyalara bakıldığında, belirli bir peşinat ödemesiyle birlikte ayda 33.333 TL taksitlerle bu yerli elektrikli SUV’a sahip olmanın mümkün olduğu görülüyor.

Apple’ın efsane mühendisi Bill Atkinson hayatını kaybetti

Apple’a ve modern bilgisayar araçlarına önemli katkılar sağlayan Atkinson, 74 yaşındaydı.

Apple’a mahkemeden büyük şok: ‘Apple vergisi’ kâbusu sona erdi

Bu karar, geliştiriciler için zafer, Apple için ise büyük bir gelir kaybı anlamına geliyor. Bir ABD mahkemesi, Apple’ın uygulama içindeki linkler aracılığıyla App Store dışında yapılan ödemeler için geliştiricilerden ücret talep etmesini durduran …

Dünyayı değiştirecek icat: Sınırsız enerji, dünyanın en az takdir edilen sıvısında çıktı!

Nijerya’da dört genç kadından oluşan ekip, atık kabul edilen idrarı elektroliz yoluyla hidrojene dönüştürerek bir jeneratöre güç sağlayan yenilikçi bir sistem geliştirdi. Prototip, bir litre idrarla yaklaşık altı saat kesintisiz elektrik üretebiliyor.