KKM 1,1 trilyon TL’ye geriledi

Bankacılık Sektöründe Kredi Hacmi Yükseldi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan haftalık bültenin verilerine göre, bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi önemli bir artış gösterdi. 3 Ocak haftasında 57 milyar 395 milyon lira artışla 15 trilyon 957 milyar 960 milyon liraya yükselen kredi hacmi, sektördeki aktifliği gösteriyor.

Bankacılık sektöründe toplam mevduat ise geçen haftaya göre 337 milyar 133 milyon lira azalışla 18 trilyon 661 milyar 618 milyon liraya geriledi. Bu durum, sektördeki likidite durumunu da yansıtıyor.

Tüketici kredilerinde de artış yaşandı. 3 Ocak itibarıyla tüketici kredilerinin tutarı, 7 milyar 716 milyon lira artarak 2 trilyon 19 milyar 428 milyon liraya ulaştı. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredileri bu tutarın önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Ticari kredilerde de pozitif bir tablo var. Taksitli ticari kredilerin tutarı, 40 milyar 844 milyon lira artarak 2 trilyon 215 milyar 51 milyon liraya yükseldi.

Bireysel kredi kartı alacaklarındaki artış da dikkat çekici. Yüzde 2,5’lik bir artışla bireysel kredi kartı alacakları 1 trilyon 840 milyar 735 milyon liraya çıktı.

Takipteki alacaklar ise önceki haftaya göre 6 milyar 182 milyon lira artarak 293 milyar 695 milyon liraya yükseldi. Bu duruma karşılık olarak özel karşılık ayrıldığı da belirtilmelidir.

Diğer yandan bankacılık sisteminin yasal öz kaynaklarında bir düşüş yaşandı. 79,1 milyon lira düşüşle öz kaynaklar 3 trilyon 400 milyar 896 milyon liraya geriledi.

KKM bakiyesinde de azalış görüldü. Geçen haftaya göre yüzde 1,9’luk bir azalışla KKM bakiyesi 1 trilyon 108 milyar 810 milyon liraya düştü.

Son olarak, KKM büyüklüğünün toplam mevduatın yüzde 5,94’ünü oluşturduğu belirtilmektedir.

Kaynak: Arapça Haber

Related Posts

Ticaret Bakanı Ömer Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi: 39 somut eylem Türkiye Yüzyılı hedeflerine yaklaştıracak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi. Bolat yaptığı açıklamada “Yatırım süreçlerinin sadeleştirilmesi, özel sektör dinamizminin desteklenmesi, uzun vadeli istihdam fırsatlarının güçlendirilmesi ve ihracat kapasitemizin artırılması, güçlü Türkiye’nin güçlü yarınları için öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Trafikten men edilen araçlar için yeni karar! 6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak

Trafikten men edilen veya terk edilen araçlar, sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmazsa kamu eliyle satışa çıkarılacak. Satılan araçların önceki borçları yeni sahibine geçmeyecek. Yani vatandaş, aldığı araçla birlikte eski borçları da almak zorunda kalmayacak.

Diplomalı gençler iş kuyruğunda

İşkur istatistikleri AKP iktidarında işsizliğin boyutunu gözler önüne serdi. İşsizlik ödeneğine başvuruların büyük çoğunluğunu 25-29 yaş arası gençler oluşturdu.

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı