Kilis’te Yorgancılık Tehlikede

Kilis’in tescilli yorgan ustaları devlet desteği bekliyor

Kilis’in tescilli yorgan ustaları, asırlık mesleklerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Mesleğin geleceğini tehdit eden çırak yetişmemesi ve düşük kazançlar, yorgan ustalarını endişelendiriyor.

Eskiden Kilis’te 50-60 kişinin çalıştığı yorgancılık mesleği, günümüzde sadece üç kişiyle sınırlı. Ustalar, zanaatin yaşatılabilmesi için devletin desteğine ihtiyaçları olduğunu dile getiriyor.

Yorgan ustası Mustafa Yılmaz, “Kalfaların yanında çıraklar çalışırdı. Şimdi ise bir kalfa bile bulmak zor. 20 yıldır çırak yetiştiremiyoruz. Yorgancılık neredeyse yok olma noktasına geldi. Kilis’te üç yorgancı dükkanı kaldı, eskiden ise 50-60 civarıydı” diye konuştu.

Diğer bir yorgancı ustası İlhan Karataş ise mesleğin kıymetinin anlaşılmadığını belirterek, “Yorgancılık el becerisi ve sevgi gerektiren bir zanaattır. Ancak gençler bu mesleği tercih etmiyor. Zanaatımıza sahip çıkılmadığı sürece bu meslek tehlikeye girecek” açıklamasında bulundu.

Yorgancı ustası Karataş, bir yorganın çıkma süresinin modeline göre değiştiğini ve kazancının asgari ücretle kıyaslanamayacak kadar düşük olduğunu ifade etti. Kendini iyi hissettiği zamanlarda 22 bin TL’ye kadar kazanabildiğini ancak mesleğin zorlukları nedeniyle motivasyonunun önemli olduğunu aktardı.

Kilis’in yorgancılık mesleği adına umutlarını devlet desteğine bağlayan ustalar, mesleklerini geleceğe taşımak ve yaşatmak için devletin desteğini bekliyor. Yılmaz, “Yorgancılığı Avrupa’ya, Amerika’ya bile satabiliriz. Ancak destek almazsak, bu güzel meslek yok olabilir” dedi. – KİLİS

Related Posts

Ticaret Bakanı Ömer Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi: 39 somut eylem Türkiye Yüzyılı hedeflerine yaklaştıracak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi. Bolat yaptığı açıklamada “Yatırım süreçlerinin sadeleştirilmesi, özel sektör dinamizminin desteklenmesi, uzun vadeli istihdam fırsatlarının güçlendirilmesi ve ihracat kapasitemizin artırılması, güçlü Türkiye’nin güçlü yarınları için öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Trafikten men edilen araçlar için yeni karar! 6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak

Trafikten men edilen veya terk edilen araçlar, sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmazsa kamu eliyle satışa çıkarılacak. Satılan araçların önceki borçları yeni sahibine geçmeyecek. Yani vatandaş, aldığı araçla birlikte eski borçları da almak zorunda kalmayacak.

Diplomalı gençler iş kuyruğunda

İşkur istatistikleri AKP iktidarında işsizliğin boyutunu gözler önüne serdi. İşsizlik ödeneğine başvuruların büyük çoğunluğunu 25-29 yaş arası gençler oluşturdu.

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı