İsrail’de on binlerce kişi sokaklara döküldü

İsrail’de Binlerce Kişi Hükümeti Protesto Etti

Tel Aviv, Batı Kudüs ve Hayfa gibi farklı kentlerde on binlerce kişi, hükümeti protesto etmek amacıyla sokaklara döküldü.

Başkent Tel Aviv’deki Begin Caddesi ve Habima Meydanı, on binlerce protestocuyla dolup taştı.

Gazze’den serbest bırakılan esirlerden Doron Steinbrecher, yaptığı konuşmada İsrail hükümetine yönelik sert eleştirilerde bulundu ve “Savaşa geri dönmenin sorun olmadığını düşünenlere kızgınım. Neden bizi dinlemediniz?” diye sordu.

Gazze’de hayatını kaybeden esirlerden Guy Illouz’un babası Michel Illouz ise Netanyahu’yu “esir yakınlarına savaş açmakla” suçladı ve hükümete karşı sivil itaatsizlik çağrısı yaptı.

Demokratlar Partisi Başkanı Yair Golan da Tel Aviv’deki Habima Meydanı’ndaki gösteride muhalefet liderlerine birleşme çağrısında bulundu ve ülke genelinde ekonominin durdurulması için genel grev yapma çağrısında bulundu.

Göstericiler Tel Aviv’de polis barikatını aşarak kentin ana yollarından biri olan Ayalon Otoyolu’nu tek yönlü trafiğe kapattı. İsrail polisi, göstericileri zor kullanarak otoyoldan uzaklaştırdı.

Protestocular kentin ana caddelerinde yürürken, bazı göstericiler “Netanyahu, Gazze’deki esirleri toprağa gömdün” yazılı pankartlar taşıdı.

Batı Kudüs’te toplanan protestocular ise Netanyahu’nun evine doğru yürüdü. İsrail polisi, barikatları aşan bazı göstericileri gözaltına aldı.

Netanyahu’nun Şin-Bet Direktörü’ne Başkanlık Eden Karar

İsrail’de Netanyahu hükümetinin iç istihbarat teşkilatı olan Şin-Bet direktörü Ronen Bar’ı görevden alması, siyasi ve toplumsal bir tepkiye neden oldu. Yüksek Mahkeme’nin bu kararı dondurması, hükümet ile yargı arasındaki gerginliği ve ülkenin genel tansiyonunu artırdı.

Sendika ve iş dünyası örgütleri, Netanyahu’nun Bar’ı görevden alma yetkisine sahip olduğunu ve Yüksek Mahkeme’nin buna engel olamayacağını açıklamasının ardından tepki gösterdi.

İsrail’in en büyük işçi sendikası Hisdatrut, İsrail İş Forumu ve Yüksek Teknoloji Merkezi gibi iş örgütleri, hükümetin Yüksek Mahkeme’nin kararını tanımaması durumunda genel greve gidebileceklerini belirttiler.

Netanyahu’nun Bar’ı görevden alma kararı, İsrail siyasetinde büyük tartışmalara neden oldu ve muhalefetin çağrılarıyla ülke çapında kitlesel protesto gösterileri gerçekleşti.

İsrail, 18 Mart’ta siyasi gerilimin artması sonucu Gazze Şeridi’ne yeniden saldırarak ateşkese son verdi.

Netanyahu hükümeti, Gazze’deki İsrailli esirleri kurtarmayı amaçlayarak saldırıları başlatmıştı ancak bu hamle, İsrailli esir yakınlarından “aldatmaca” şeklinde eleştiri aldı.

İsrail ordusunun saldırıları sonucu yaşamını yitirenlerin çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuklardan oluşan 600’den fazla Filistinli oldu ve yaklaşık 1200 kişi yaralandı.

Gazze Şeridi’ne yapılan saldırılarda toplamda 49 bin 747 Filistinli hayatını kaybederken, yaralıların sayısı 113 bin 213’e ulaştı.

Related Posts

Trump’a Katar’da görkemli karşılama

ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu turunun ikinci durağı için Katar’ın başkenti Doha’ya geldi. Doha’daki Hamad Uluslararası Havalimanı’na Trump, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani tarafından karşılandı.

Öcalan’a ‘umut hakkı’ olacak mı? Adalet Bakanı yanıtladı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, terör örgütü PKK’nın fesih kararı almasının ardından terörist başı Abdullah Öcalan’a ‘umut hakkı’ uygulanıp uygulanmayacağına dair soruya yanıt verdi. Tunç, “Böyle bir durum söz konusu değil, böyle bir görüşme de yok” dedi.

Doha, Trump’ın ziyareti öncesi Katar ve ABD bayraklarıyla donatıldı

Doha, Trump’ın ziyareti öncesi Katar ve ABD bayraklarıyla donatıldı

Bakan Kurum, Bursa çarşı esnafını ziyaret etti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bursa programı kapsamında Tarihi Hanlar ve Çarşılar Bölgesi’ni ziyaret ederek, esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi.

Alıştıra alıştıra af

PKK’nın ‘fesih’ kararı sonrası Öcalan’a tahliye yolunu açacak adımlarla, cezaevindeki teröristlere dönük hukuki düzenlemelerin gündemde olduğu ileri sürüldü.

PKK silah bırakacak peki ya YPG? Uzmanlar Cumhuriyet’e değerlendirdi

Terör örgütü PKK’nın silah bıraktığını açıklamasına karşın, uzmanlar bu kararın PYD/YPG’yi kapsamadığını ve yeni Şam yönetiminin ne SDG’ye silah bıraktıracak ne de Fırat’ın doğusunda etkin bir otorite kurabilecek güce sahip olmadığını vurguluyor.