İmzayı ufukta gören Trump, söylediği sözleri unuttu: ‘Öyle mi demişim?’

Trump, Zelenski İle Gerçekleştireceği Görüşme Öncesinde Söylemini Değiştirdi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’yi Riyad’daki barış görüşmelerine katılmaya çağırmayı reddeden ve onu “diktatör” olarak nitelendiren ABD Başkanı Donald Trump, Zelenski’nin imzayı atacağını açıklaması üzerine söylemini değiştirdi.

Trump’a, Zelenski için kullandığı “diktatörlük” ifadesi hatırlatıldığında, “Ben o şekilde mi söylemiştim?” şeklinde yanıt verdi.

Ukrayna ve ABD arasında değerli madenler ve mineraller anlaşmasının imzalanması planlanan Cuma günü gerçekleşecek olan Trump-Zelenski görüşmesi, Kiev’in Washington’a olan desteğini yeniden kazanma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Zelenski, eski Başkan Joe Biden yönetiminden aldığı silah yardımı ve politik destekten sonra Trump’ın farklı bir yaklaşımıyla karşı karşıya kalacak.

‘Ya Çok Yakında Bitecek, Ya da Hiç Bitmeyecek’

Perşembe günü İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile düzenlediği ortak basın toplantısında Trump, Zelenski için kullandığı “diktatör” ifadesini hatırlamadığını belirtti.

Ukrayna ordusunun cesaretine övgüler yağdıran Trump, savaşın sona ermesi için ellerinden geleni yaptıklarını ve sürecin hızla ilerlediğini vurguladı.

Trump, “Ya çok yakında bitecek ya da hiç bitmeyecek” şeklinde konuştu. Starmer ise Putin’in ilerlemesini durduracak “sert ve adil” bir barış planının Ukrayna tarafından şekillendirileceğini açıkladı.

İngiltere’nin barışı koruma konusundaki isteğine vurgu yapan Trump, ABD’nin benzer bir misyona katılıp katılmayacağı sorusuna net bir yanıt vermedi.

Bugün imzalanması beklenen anlaşmaya göre Ukrayna, devlet kontrolündeki doğal kaynaklardan elde edilen gelirlerin yüzde 50’sini ABD ile birlikte yönetilecek bir yeniden inşa fonuna aktaracak.

Anlaşmanın belirli varlıkları kapsadığı ve mineral yatakları, petrol, doğal gaz, LNG terminalleri ve limanları içerdiği belirtiliyor.

Ukrayna’nın Umudu

ABD’nin, Ukrayna’nın değerli maden ve nadir toprak element kaynaklarının büyük bir kısmını taahhüt etmesiyle tutumunu biraz daha olumlu hale getirdiği belirtiliyor.

Ancak halen Trump yönetimi, Avrupa ve Ukrayna’yı barış görüşmelerinden dışlıyor. Ayrıca imzalanacak değerli maden ve mineral anlaşmasında, Ukrayna’nın güvenliğini garanti altına alacak bağlayıcı bir madde bulunmuyor.

Washington, Ukrayna’ya verilen silah yardımının maliyetini, nadir toprak elementleri satışından elde edilecek gelirleri kullanarak geri almayı planlıyor.

Geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre, ABD Kongresi tarafından ayrılan fonun üçte ikisi ABD’de harcanmış.

Kiev, bu anlaşmanın Trump’ı Ukrayna’nın topraklarını geri alma mücadelesinde desteklemesi gerektiğine inanıyor. Aynı zamanda, savaşın yorgun düştüğü ülkeye yeni bir yardım paketinin Kongre’de kolayca onaylanmasını umuyor.

Related Posts

Elon Musk’a kötü haber! X hakkında soruşturma başlatıldı

Eski adı twitter olan sosyal medya platformu X ve yöneticileri hakkında Fransa’da soruşturma başlatıldı. Söz konusu soruşturmanın, Paris Cumhuriyet Savcısı Laure Beccuau’nun talimatıyla, platformun algoritmasının “dış müdahale” amacıyla kullanıldığı …

Arabalara çarptı, tabelaları ezdi: GTA gibi kovalamaca 7 saat sürdü

Melbourne’de sabah saatlerinde çalınan bir minibüsle yedi saat boyunca polisten kaçan sürücü, hareket halindeki araçtan atladıktan saniyeler sonra sivil bir polis aracı tarafından ezildi. Yoğun trafikte onlarca araca çarpan minibüs, tünelden otoyola uzanan kovalamacada büyük hasar verdi. Yaralı halde yakalanan 36 yaşındaki adam hastaneye kaldırıldı.

Almanya savaşa hazırlanıyor: Yeni F-35’ler yolda

Almanya’nın 15 yeni F-35 savaş uçağı almayı planladığı bildirildi. Bu adım, Fransa ile ortak yürütülen FCAS projesindeki gerginliğin ortasında gelirken Berlin’in toplam siparişini 50’ye çıkaracak. Yeni alım, NATO’nun savunma harcama hedefiyle de örtüşüyor.

Bursa’da tekstil atölyesinde korkutan yangın

Bursa’da üç katlı tekstil atölyesinin çatı katında yangın çıktı. Yangına müdahale sürüyor.

Özgür Özel, topu Erdoğan’a attı: ‘Gerginliği azaltma işi benim işim değil’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, siyasette hava gerginleşiyor diye geri adım atmayacaklarını belirterek, “Cumhuriyet Halk Partisi bir adım geri atarsa bu ülkeyi yüzyıl geriye götürmeyi kafaya takmışlar. Biz bir santim eğilirsek bu millete diz çöktürecekler. Onun için yani böyle devam edeceklerse inceldiği yerden kopar. Gerginliği azaltma işi benim işim değil. Çünkü gerginliği başlatan ben değilim” açıklamasını yaptı.

İstanbul’da otluk yangınında sır ölüm: Gözaltı var

İstanbul’da otluk bir alanda çıkan yangının söndürülmesinin ardından yapılan incelemede, yanarak hayatını kaybeden bir kadının cesedine ulaşılırken eşi gözaltına alındı.