Faiz artışı sonrası kredi kartı kullanımında rekor! Tüketici tercihlerini değiştiriyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Yönelik Operasyonlar Finansal Piyasalara Yansıdı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik 19 Mart’ta başlayan operasyonlar siyasi dalgalanmaları beraberinde getirirken, finansal piyasalarda da yankı uyandırdı. Merkez Bankası’nın faiz artırımlarıyla birlikte ihtiyaç kredisi faiz oranları aylık yüzde 6 seviyelerine yaklaşırken, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) faizleri sabit kaldı. Durum yurttaşların tercihlerinde değişikliğe neden olarak bireysel kredi kartı ve KMH kullanımında önemli bir artışa sebep oldu.

Kart Faizi Sınırlı İlgi Bulurken, İhtiyaç Kredisi Faizi Yükseliyor

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya çıkarmasıyla bankalarda ihtiyaç kredisi faiz oranları artış göstermeye başladı. Ancak, Kasım 2024’te yapılan düzenleme sayesinde kredi kartı ve KMH faiz oranlarında bir artış olmadı. Faiz oranlarına göre değişen bu durum tüketicilerin kredi kartlarına yönelmelerine sebep oldu.

Kart Harcamalarında Rekor Artış

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 11 Nisan haftasında bireysel kredi kartı bakiyesi ilk defa 2 trilyon lirayı aşarak rekor kırdı. Aynı haftada kredili mevduat hesabı bakiyesi de 522 milyar lirayı aşarak yarım trilyon sınırını aştı.

  • Kredi kartı bakiyesi 14 Mart’tan bu yana yüzde 5,12 arttı
  • KMH bakiyesi yüzde 5 yükseldi
  • İhtiyaç kredisi büyümesi yüzde 2,68 ile sınırlı kaldı

Bu yılbaşından itibaren:

  • Kredi kartı bakiyesi yüzde 11,7 arttı
  • KMH bakiyesi yüzde 19,75 oranında büyüdü

Merkez Bankası verileri, kredi kartı kullanımındaki büyümenin hız kazandığını gösteriyor. Bireysel kredi kartlarındaki 13 haftalık yıllıklandırılmış büyüme oranı 14 Mart haftasında yüzde 37,27 iken, 11 Nisan haftasında yüzde 43,01’e yükseldi. Aynı dönemde toplam kredi kartı büyümesi yüzde 26,69’dan yüzde 35,16’ya yükseldi.

Bankalar Faizleri Artırırken, Kredi Kartları Popülerleşti

Ekonomim’in izlediği bir özel bankanın verilerine göre, 19 Mart’tan itibaren ihtiyaç kredi faiz oranları sürekli arttı. Aylık faiz oranları 17 Mart’ta yüzde 4,69 iken, 24 Mart’ta yüzde 5,19’a, 14 Nisan’da yüzde 5,29’a, 21 Nisan’da ise yüzde 5,44’e yükseldi. Şu an ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 4,6 ile yüzde 6,3 arasında değişmektedir.

Related Posts

Brent petrol 66,32 dolara geriledi: OPEC+’nın yeni hamlesi ne olacak? (1 Temmuz 2025)

Dün 67,07 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,46 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 66,32 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Bakan Uraloğlu imzaladı: Afrika’ya tarihi destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Moritanya, Somali, Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Liberya, Gine ve Gana olmak üzere 7 Afrika ülkesiyle Ulaştırma Bağlantısallığının Güçlendirilmesi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzaladıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Bu mutabakat zaptıyla, Afrika limanları ile Türkiye limanları arasında doğrudan bağlantılar kuracağız. Afrika, Basra Körfezi üzerinden Kalkınma Yolu’na, Türkiye üzerinden de Orta Koridor’a entegre edilecek” dedi.

Dünyaca ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekiliyor

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, Türkiye pazarından çekildiğini açıkladı.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Memur ve emekli Temmuz zammını bekliyor: Gözler 3 Temmuz Perşembe gününde

Haziran enflasyonu belirleyici olacak: Zam oranı sosyal yardımları da etkileyecek