Eczacılar 14 Mayıs’ı sorunlarla karşılıyor; ilaç yok, mezun çok







Eczacılık Günü ve İstihdam Sorunları

Eczacılık Günü ve İlaç Temin Sorunları

14 Mayıs Eczacılık Günü, ilaç temininde yaşanan sıkıntılar ve istihdam sorunlarıyla gündeme geldi. Eczacılar, birçok hayati ilacın piyasada bulunamadığını belirtirken, eczacılık fakültesi sayısındaki artışın işsizliği artırdığına dikkat çekiyor.

Döviz kurundaki artış, sabit kurla belirlenen ilaç fiyatları, ham madde temininde dışa bağımlılık ve ilaç fiyat kararnamesi uygulamaları, ilaç tedarikinde yaşanan sorunlar arasında gösteriliyor.

10 bine yakın işsiz eczacı

1997 yılına kadar 7 olan eczacılık fakültesi sayısı günümüzde 60’ın üzerine çıktı. Bu fakültelerin 17’si tam akreditasyonlu olarak eğitim veriyor. Türk Eczacıları Birliği’ne göre Türkiye’de yaklaşık 10 bin eczacı işsiz durumda.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, kanser ilaçları, antibiyotikler, hormon ilaçları, tüp bebek tedavisinde kullanılan iğneler ve hiperaktivite ilaçlarının temininde sıkıntı yaşandığını belirtti. Saydan, Avro kurunun 43 TL’ye ulaşmasına karşın ilaç fiyatlandırmasında baz alınan kurun 21,67 TL olduğunu ifade etti. Saydan, yeni bir ilaç fiyat kararnamesi hazırlanması gerektiğini söyledi.

Eczacılık fakültelerinde yaklaşık 25 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye’deki eczane sayısı yaklaşık 30 bin olarak belirtiliyor.

İthal ilaçlarda kur farkı etkisi

BirGün’ün aktardığına göre, İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ilaç kurundaki sabitlenmiş seviyenin ithal ilaç temininde sorunlara yol açtığını ifade etti. Sayılkan, ilaç kurunun yıl içinde birkaç kez enflasyon oranında güncellenmesi gerektiğini, mevcut kurun firmalar açısından ithalatı ekonomik olmaktan çıkardığını söyledi.

Verilerle mevcut durum

Türkiye’de yaklaşık 9 bin 500 eczacı işsiz.

2017’de bin 584 olan mezun sayısı 2023’te 3 bin 162’ye yükseldi.

20 yıl önce 8 olan eczacılık fakültesi sayısı 63’e çıktı.

Bu fakültelerden yalnızca 14’ü tam akredite durumda.

Son 5 yılda sayısı en çok artan fakülteler arasında eczacılık 6. sırada yer aldı.

Devlet üniversitelerinde kontenjanlar yüzde 19, vakıf üniversitelerinde yüzde 123 oranında arttı.

Öğretim kadrosu ve laboratuvar imkânları yetersiz olan fakültelerle ilgili tartışmalar sürüyor.


Related Posts

Veremediğiniz kiloların sebebi bu hastalık olabilir!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ekin Sayer, lipödemin yalnızca kilo problemi değil, kronik ve ilerleyici bir bağ doku hastalığı olduğunu belirterek, “Tedavide esas olan yalnızca kilo vermek değil; vücudu bir bütün olarak iyileştirmektir” dedi.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok daha fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.

İlaç krizi kapıda

Trump’ın ilaç fiyatlarını düşürme kararı, dışa bağımlı ülkelerde fiyat artışına yol açabilir. Uzmanlar, Türkiye’nin kritik ilaçlara erişimde ciddi sıkıntı yaşayabileceğini vurguluyor.