Çin’den tarifelere tepki: “Küresel ticaret düzeni korunmalı”

Çin, ABD’ye Karşı Çok Taraflı Ticaret Sistemini Koruma Çağrısı Yaptı

Çin, ABD’nin tarife artışlarına karşı “çok taraflı ticaret sistemini koruma” çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, tüm ülkelerin gerçek çok taraflılığı savunması gerektiğini vurgulayarak, Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütü’nün merkezinde olduğu uluslararası sistemi korumak için birlikte çalışmalıdır dedi. Ayrıca, Çin’in uluslararası durum ne olursa olsun kapılarını dış dünyaya daha fazla açacağını belirtti.

Çin, ABD’nin karşılıklı tarifelerle ülkeden ithal edilen ürünlere getirdiği yüzde 34’lük gümrük vergisi artışına karşı çıkarak, tek taraflılığa ve korumacılığa karşı durdu. Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin hareketlerinin uluslararası ticaret düzenine zarar verdiğini ve ülkelerin meşru haklarını tehdit ettiğini belirtti.

Açıklamada, ABD’nin gümrük tarifelerinin ekonomik ilkelerle uyumlu olmadığı ve uluslararası ticaret müzakerelerinde elde edilen dengeli sonuçları göz ardı ettiği ifade edildi. Ayrıca, ABD’nin tek taraflılığa dayalı politikalarının, uluslararası toplumun muhalefetiyle karşılaşacağı belirtildi.

Çin, ABD’nin Eylemlerine Tepki Gösterdi

Çin’in ABD’nin eylemlerine karşı aldığı tedbirlerin, ülkenin egemenliğini ve kalkınma çıkarlarını korumak amacıyla olduğu belirtildi. Çin, reform ve dışa açılma politikasını sürdüreceğini ve uluslararası bir iş ortamı sağlayarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve tüketici ürünleri pazarı olarak pozisyonunu koruyacağını açıkladı.

Çin’in açıklamasında, ticari işbirliğinin küresel ekonomik büyümeye ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağladığı ve karşılıklı faydanın temel olduğu vurgulandı. Ayrıca, ticaret savaşlarının kazananının olmadığı ve korumacılığın zararlı olduğu belirtildi. Çin, çok taraflı ticaret sistemini koruyarak dünyada eşitliğin önemli olduğunu savundu.

Related Posts

Trump “Çin’le müzakere sürüyor” diyor, Pekin resmen yalanlıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’le tarifeler konusunda temas hâlinde oldukları yönündeki ısrarı, Çin Ticaret ve Dışişleri Bakanlıkları ile Pekin Büyükelçiliği tarafından üst üste yalanlandı. Dünyanın en büyük iki ekonomisine sahip ülkelerin karşılıklı olarak birbirlerini yalanlamaları ise ekonomi üzerinde manipülasyon yaptıkları iddialarını güçlendirdi.

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasıyla küresel askeri harcamalar 2024’te yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki hızlı yükseliş dikkat çekerken, Türkiye’nin askeri bütçesi son 10 yılda yüzde 110 büyüdü.

Bakanlığın soğan mesaisi

Emeğinin karşılığını alamayan yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük kaldığını ifade ettikleri satış fiyatından şikayetçi olan soğan üreticileri ve tedarikçileri eylem planı hazırlığındaydı. Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın ‘yoğun gece mesaisiyle’ plan rafa kalktı.

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir