Boy kısalığı tedavi edilebilir mi? Uzmanı yanıtladı

Çocuklarda Boy Kısalığı ve Doğru Tanı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülay Karagüzel, çocuklarda kısa boyu doğru tanımlamak için boy ölçümünün doğru yapıldığının önemine dikkat çekti.

Çıplak ayakla uygun pozisyonda ölçüm yapılmasını vurgulayan Karagüzel, büyüme çağındaki çocukların boyunun yaşa, cinsiyete ve etnik kökene göre farklılık gösterebileceğini belirtti.

Karagüzel, kısa boylu çocuklara erken müdahale edebilmek için yaş ve cinsiyete göre hazırlanmış büyüme eğrilerinin kullanılmasının gerekliliğine değindi.

Boyu kısa olan bazı çocukların normal boyda olduğu durumların da bulunduğunu belirten Karagüzel, düzenli büyüme kontrolü yapılması gerektiğini vurguladı.

“Sağlıklı Beslenme, Uyku Düzeni ve Egzersiz Önemli”

Büyümenin sağlıklı olabilmesi için sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve egzersizin büyük önem taşıdığını ifade eden Karagüzel, genetik faktörlerin yanı sıra stresin de büyümeyi etkileyebileceğini belirtti.

Karagüzel, boy kısalığının bazen kronik hastalıkların bir belirtisi olabileceğine işaret ederek, bu durumda sistemik muayenelerin yapılması gerektiğini aktardı.

Çocuklarda boy kısalığıyla ilişkili olabilecek çeşitli hastalıklara da değinen Karagüzel, bu durumun tedavi edilebilmesi için öncelikle sebebinin doğru bir şekilde belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Prof. Dr. Yılmaz: Gül hastalığında en korktuğumuz şey, geçici olan damar genişlemelerinin kalıcı hale gelmesi

Prof. Dr. Yılmaz: Gül hastalığında en korktuğumuz şey, geçici olan damar genişlemelerinin kalıcı hale gelmesi

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Burun akıntısını hafife almayın! Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor

Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte çocuklar açık havada daha fazla zaman geçirirken, yoğun yayılım gösteren polenler alerjik sorunlara neden olabiliyor. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, çocuklarda polen alerjisine karşı 7 önemli öneride bulundu.

Veremediğiniz kiloların sebebi bu hastalık olabilir!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ekin Sayer, lipödemin yalnızca kilo problemi değil, kronik ve ilerleyici bir bağ doku hastalığı olduğunu belirterek, “Tedavide esas olan yalnızca kilo vermek değil; vücudu bir bütün olarak iyileştirmektir” dedi.