Altın ve dolarda son durum belli oldu: Tahminler peş peşe güncelleniyor

Piyasaların açılmasına dakikalar kala yatırımcıların yakın takibinde bulunan altın ve dolarda güncel işlem fiyatları netleşirken altın için yıl sonu tahminleri değişmeye devam ediyor.

Dün İsviçre merkezli bankacılık devi UBS, ons altın için yıl sonu tahminini güncellerken beklentiyi 3 bin 200 dolara çekmişti.

ALTIN VE DOLARDA SON DURUM BELLİ OLDU

Altının onsu, uluslararası piyasalarda dün akşam itibarıyla 2 bin 900 dolardan işlem gördü. Borsa İstanbul Altın Piyasası’nda standart altının kilogram fiyatı, önceki kapanışa göre yüzde 0,2 yükselişle 3 milyon 454 bin lira oldu.

Yeni güne ise gram altın 3.389 liradan, çeyrek altın ise 5 bin 542 liradan başladı. Çeyrek altın 5.542,4700TL, yarım altın 11.085,99 TL, tam altın 22.685,00 TL, Cumhuriyet altını ise 22.102,9800 TL üzerinden alıcı buldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların dünkü efektif kurunu alışta 36,1270 lira, satışta 36,2717 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 36,0808 lira, satışta 36,2253 lira olarak belirlemişti.

Uluslararası piyasalarda dün akşam itibarıyla euro/dolar paritesi 1,0480, sterlin/dolar paritesi 1,2600 ve dolar/yen paritesi 151,50 düzeyindeydi. Yeni günde ise Dolar/TL saat 07:15 itibarıyla 36,2414 (alış) 36,2577’ten (satış) işlem görürken, Euro ise aynı saat itibarıyla 37,9718 TL seviyelerinde seyrediyor.

ABD DEVİ GOLDMAN TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, altın ile ilgili yeni bir tahminde bulundu. Goldman Sachs, yıl sonu altın tahminini yukarı yönlü revize etti.

Daha önce ons başına 2 bin 890 dolar olarak belirlenen hedef, 3 bin 100 dolara çıkarıldı.

Banka, “Daha yüksek merkez bankası talebinin yıl sonuna kadar altın fiyatlarını yüzde 9 artıracağını ve bunun fon oranı düştükçe ETF varlıklarında kademeli bir artışla birleşeceğini” tahmin ediyor.

Ancak tarife endişeleri de dahil olmak üzere politika belirsizliği yüksek kalırsa Goldman, uzun süreli spekülatif pozisyonlanma nedeniyle yıl sonuna kadar altında ons başına 3.300 dolara çıkma potansiyeli görüyor.

Related Posts

Trump “Çin’le müzakere sürüyor” diyor, Pekin resmen yalanlıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’le tarifeler konusunda temas hâlinde oldukları yönündeki ısrarı, Çin Ticaret ve Dışişleri Bakanlıkları ile Pekin Büyükelçiliği tarafından üst üste yalanlandı. Dünyanın en büyük iki ekonomisine sahip ülkelerin karşılıklı olarak birbirlerini yalanlamaları ise ekonomi üzerinde manipülasyon yaptıkları iddialarını güçlendirdi.

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasıyla küresel askeri harcamalar 2024’te yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki hızlı yükseliş dikkat çekerken, Türkiye’nin askeri bütçesi son 10 yılda yüzde 110 büyüdü.

Bakanlığın soğan mesaisi

Emeğinin karşılığını alamayan yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük kaldığını ifade ettikleri satış fiyatından şikayetçi olan soğan üreticileri ve tedarikçileri eylem planı hazırlığındaydı. Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın ‘yoğun gece mesaisiyle’ plan rafa kalktı.

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.