İsrail-İran savaşı küresel gaz piyasasını nasıl etkiler?

İran-İsrail Gerilimi: Hürmüz Boğazı ve Küresel Enerji Akışı

İran’ın nükleer tesislerine yönelik geniş çaplı saldırılar düzenleyen İsrail’e Tahran’dan füze ve droneli misilleme geldi. Çatışma 3. gününde.

Uluslararası Enerji Ajansı, petrol piyasasının istikrarlı seviyede olduğunu, OPEC’in olağanüstü önlemlere gerek olmadığını açıkladı.

“İran’ın Çıkarına Değil”

Uzmanlar, Hürmüz Boğazı’nda taşımacılıkta aksamaya neden olmayacağını ve doğal gaz piyasasının sınırlı etkileneceğini belirtiyor.

Erste Investment Petrol ve Gaz Analisti Tamas Pletser, İran’ın petrol üreticisi olarak önemli olduğunu belirterek, “Çatışmanın süresi ve ABD’nin yaptırımları fiyatları etkiler.” dedi.

İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmayacağını söyleyen Pletser, “İran’ın gerilimi artırma nedeni yok. Petrol fiyatları kısa süre yüksek seyredebilir.” diye konuştu.

RIE Enerji Jeopolitiği ve Piyasaları Araştırma Görevlisi Francesco Sassi, İran sorunlarının doğal gaz piyasalarını etkilemeyeceğini söyledi.

Hürmüz Boğazı ve Enerji Akışı

Hürmüz Boğazı, Orta Doğu enerji merkezleri ile dünya pazarlarını birleştirerek küresel enerji akışında önemli bir rol oynuyor.

Günlük 17-20 milyon varil petrol bu boğazdan taşınırken, Asya ülkeleri en fazla bu hat üzerinden tedarik alıyor.

Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden çıkan LNG’nin çoğu da Hürmüz Boğazı üzerinden sevk edilerek, Avrupa’nın önemli bir müşterisi konumunda.

Hürmüz Boğazı’ndan kaynaklanan bir aksama, küresel petrol ve LNG fiyatlarını destekleyebilir.

1984’te Kapatılan Boğaz

Kpler’in verilerine göre, 2024’ten bu yana deniz ticaretinin yüzde 34’ü Hürmüz Boğazı’ndan gerçekleşti.

Son 24 saat içinde, bölgedeki ticari gemi sayısında herhangi bir anormallik gözlemlenmedi.

Verilere göre, 1948 ticari gemi, 116 tanker bölgede seyrediyor.

Related Posts

Brent petrol 66,32 dolara geriledi: OPEC+’nın yeni hamlesi ne olacak? (1 Temmuz 2025)

Dün 67,07 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,46 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 66,32 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Bakan Uraloğlu imzaladı: Afrika’ya tarihi destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Moritanya, Somali, Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Liberya, Gine ve Gana olmak üzere 7 Afrika ülkesiyle Ulaştırma Bağlantısallığının Güçlendirilmesi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzaladıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Bu mutabakat zaptıyla, Afrika limanları ile Türkiye limanları arasında doğrudan bağlantılar kuracağız. Afrika, Basra Körfezi üzerinden Kalkınma Yolu’na, Türkiye üzerinden de Orta Koridor’a entegre edilecek” dedi.

Dünyaca ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekiliyor

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, Türkiye pazarından çekildiğini açıkladı.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Memur ve emekli Temmuz zammını bekliyor: Gözler 3 Temmuz Perşembe gününde

Haziran enflasyonu belirleyici olacak: Zam oranı sosyal yardımları da etkileyecek