Güneş’in Güney Kutbu ilk kez görüntülendi! ESA tarihi kareleri yayınladı

Güneş’in Bilinmeyen Kutup Bölgesi İlk Kez Görüntülendi

Güneş, uzay yarışının başlangıcından beri merkezde yer alıyor ve Dünya’nın yörünge düzlemi nedeniyle genellikle aynı açıdan gözlemleniyor. Ancak kutup bölgeleri, bugüne kadar hep göz ardı ediliyordu. Şimdi ise 60 yılı aşkın süredir gözlemlediğimiz Güneş’in bilinmeyen kutup bölgesi ilk kez görüntülendi.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından gönderilen Solar Orbiter sayesinde ilk defa Güneş’in kutup bölgelerine farklı bir açıdan bakma fırsatı bulduk. ESA, yaptığı gözlemler sonucunda Güneş’in güney kutbuna ait en net görüntüleri paylaştı. Bu görüntüler, Güney kutbunun oldukça karmaşık olduğunu gösteriyor.

Bu Keşfin Önemi

Güneş’te meydana gelen küçük patlamalar ve manyetik dalgalanmalar, Dünya’yı etkileyebiliyor. Bu patlamaların etkilerini hissetsek de neredeyse 150 milyon km uzaklıkta olmamıza rağmen. Bu keşif, Güneş’in 11 yıllık manyetik döngüsü hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacak. Böylece Dünya’daki manyetik fırtınalara neden olan Güneş patlamalarının nasıl gerçekleştiğini anlamamıza yardımcı olacak.

Solar Orbiter, 18 Şubat’ta Venüs’ün yakınından geçerek yörünge düzleminin dışına çıkmış ve Güneş’e farklı bir açıdan bakarak güney kutbunu gözlemlemeyi başarmıştır. Bu gözlemler, uzmanlara Güneş’in kutupları hakkında daha fazla bilgi sağlamış ve bilinmezlikleri aydınlatmıştır.

Max Planck Güneş Sistemi Araştırma Enstitüsü’nden Sami Solanki’ye göre, “Güneş’in kutupları gizemli bir bölgeydi ve bu gözlemler, bu bilinmezliğe ışık tutan ilk adımlardır.” Araştırmacılar, Solar Orbiter aracılığıyla 16-17 Mart tarihlerinde Güneş’in kutuplarına dair çeşitli görüntüler elde etmeyi başarmışlardır.

Bu gözlemler, Güneş’in 11 yıllık döngüsünde kutupların yer değiştirdiğini ve manyetik özelliklerinin güney kutbunda toplandığını göstermiştir. Araştırmacılara göre, bu değişim sonrasında kutuplarda tek bir polarite baskın hale gelirken, bu sürecin detayları hala tam olarak anlaşılamamıştır. Solar Orbiter, gelecekte daha detaylı incelemeler yapmak için 24 Aralık 2026’da Güneş’in kutuplarına daha yakından bakma fırsatı bulacak.

Related Posts

Brent petrol 66,32 dolara geriledi: OPEC+’nın yeni hamlesi ne olacak? (1 Temmuz 2025)

Dün 67,07 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,46 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 66,32 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Bakan Uraloğlu imzaladı: Afrika’ya tarihi destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Moritanya, Somali, Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Liberya, Gine ve Gana olmak üzere 7 Afrika ülkesiyle Ulaştırma Bağlantısallığının Güçlendirilmesi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzaladıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Bu mutabakat zaptıyla, Afrika limanları ile Türkiye limanları arasında doğrudan bağlantılar kuracağız. Afrika, Basra Körfezi üzerinden Kalkınma Yolu’na, Türkiye üzerinden de Orta Koridor’a entegre edilecek” dedi.

Dünyaca ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekiliyor

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, Türkiye pazarından çekildiğini açıkladı.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Memur ve emekli Temmuz zammını bekliyor: Gözler 3 Temmuz Perşembe gününde

Haziran enflasyonu belirleyici olacak: Zam oranı sosyal yardımları da etkileyecek