Çin’de deflasyon eğilimi sürüyor

Çin’de Enflasyon Trendi Devam Ediyor

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede fiyat artışlarına ilişkin Mayıs 2025 verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 artarken Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 3,3 geriledi.

Haberlere göre, tüketici ve üretici fiyatlarındaki süregelen düşüşle birlikte deflasyon eğilimi güçlü bir şekilde devam etti.

Tüketici Fiyatlarında 27 Aydır Neredeyse Hiçbir Artış Yok

Tüketici fiyatları mayısta yıllık bazda yüzde 0,1 azalırken, gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon yüzde 0,6 arttı.

Gıda fiyatları yüzde 0,4 artarken, gıda dışı fiyatlar değişmedi. Tüketici ürünlerinin fiyatları yüzde 0,5 gerilerken, hizmetlerin fiyatları yüzde 0,5 arttı.

Enflasyonun öncü göstergesi olan TÜFE, Mart 2023’ten bu yana yüzde 1’in altında seyrini sürdürüyor.

Ocakta, Bahar Bayramı tatili sırasında harcamaların artmasıyla yüzde 0,5 yükselen endeks, şubatta yüzde 0,7, martta yüzde 0,1, nisanda da yüzde 0,1 gerilemişti.

Tüketici fiyatlarındaki durgunluk, deflasyon endişelerinin devam etmesine neden oldu.

TÜFE, 2023 ve 2024’te yıllık bazda yalnızca yüzde 0,2 arttı.

Çin hükümeti, devam eden deflasyon eğilimi nedeniyle 2004’ten bu yana yüzde 3 olan enflasyon hedefini bu yıl yüzde 2’ye düşürmüştü.

Üretici Fiyatları 32 Aydır Geriliyor

Ekim 2022’den bu yana süregelen üretici fiyatlarındaki gerileme Mayıs 2025’te de devam etti. İmalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarından hesaplanan ÜFE, yüzde 3,3 azaldı.

ÜFE, 2022’nin son çeyreğinde başlayan gerileme 2023 ve 2024 boyunca devam etti. Endeks, 2023’te yüzde 3, 2024’te yüzde 2,2 geriledi.

İç talepteki zayıflık, yerel yönetim borç riskleri, gayrimenkul sektöründeki düşüş ve ABD’nin tarife politikasından kaynaklanan belirsizlikler, Çin’i olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Dünya genelinde Kovid-19 sonrasında gelişmiş ekonomilerde enflasyonun arttığı bir dönemde, Çin’de ters bir eğilimin hakim olduğu gözlemlenmektedir.

Related Posts

Brent petrol 66,32 dolara geriledi: OPEC+’nın yeni hamlesi ne olacak? (1 Temmuz 2025)

Dün 67,07 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,46 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 66,32 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Bakan Uraloğlu imzaladı: Afrika’ya tarihi destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Moritanya, Somali, Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Liberya, Gine ve Gana olmak üzere 7 Afrika ülkesiyle Ulaştırma Bağlantısallığının Güçlendirilmesi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzaladıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Bu mutabakat zaptıyla, Afrika limanları ile Türkiye limanları arasında doğrudan bağlantılar kuracağız. Afrika, Basra Körfezi üzerinden Kalkınma Yolu’na, Türkiye üzerinden de Orta Koridor’a entegre edilecek” dedi.

Dünyaca ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekiliyor

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, Türkiye pazarından çekildiğini açıkladı.

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Memur ve emekli Temmuz zammını bekliyor: Gözler 3 Temmuz Perşembe gününde

Haziran enflasyonu belirleyici olacak: Zam oranı sosyal yardımları da etkileyecek