Mehmet Şimşek: Yıl sonunda enflasyon, TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyon Beklentilerinde İyileşme Var

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan sektörel enflasyon beklentileri hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, enflasyon beklentilerinde geçtiğimiz aya kıyasla sınırlı bir artış yaşanmasına rağmen yıllık bazda önemli bir iyileşme olduğunu belirtirken, yıl sonunda enflasyonun TCMB’nin tahminlerine uygun şekilde gerçekleşeceğini vurguladı.

Bakan Şimşek, geçen yılki enflasyon beklenti anketiyle Nisan 2025 verilerini karşılaştırdığında yaşanan düşüşü sevindirici bulduğunu ifade etti. Ancak TCMB’nin raporunda belirtilen yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 29,98 düzeyinde. Beklenti anketleri ile TCMB raporu arasındaki fark dikkat çekici bir konu olarak öne çıkıyor.

Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:

“Enflasyon beklentilerinde geçtiğimiz aya göre sınırlı artış olsa da yıllık bazda kayda değer bir iyileşme gerçekleşti. 12 ay sonrası enflasyon beklentisi hanehalkında son bir yılda 17 puan, reel sektörde 15 puan ve piyasa katılımcılarında 10 puan azaldı.

Yurt içi ve global gelişmelerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla gerekli tüm adımlar atılmaktadır. Uyguladığımız program sayesinde güçlenen makroekonomik temellerin yanı sıra sıkılaşan finansal koşullar ve emtia fiyatlarındaki düşüş, dezenflasyon sürecini destekleyecektir. Yıl sonunda enflasyonun TCMB’nin tahmin aralığında gerçekleşeceğini öngörüyoruz.”

Related Posts

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasıyla küresel askeri harcamalar 2024’te yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki hızlı yükseliş dikkat çekerken, Türkiye’nin askeri bütçesi son 10 yılda yüzde 110 büyüdü.

Bakanlığın soğan mesaisi

Emeğinin karşılığını alamayan yüksek girdi maliyetlerine karşın düşük kaldığını ifade ettikleri satış fiyatından şikayetçi olan soğan üreticileri ve tedarikçileri eylem planı hazırlığındaydı. Ticaret ve Tarım Bakanlığı’nın ‘yoğun gece mesaisiyle’ plan rafa kalktı.

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Yatırımcılar dikkat! Gram altında sert düşüş sonrası iki kritik tahmin

Altın fiyatları salı günü tarihi rekor seviyeleri test ettikten sonra ani düşüşe geçti. Gram altın fiyatı 4 bin 300 TL’yi aştıktan sonra cuma günü 4 bin TL seviyelerine doğru yöneldi. Kısa süre içerisinde yaşanan sert kaybın ardından piyasalarda beklentiler de değişti. Ekonomist Hikmet Baydar gram altın için 2 kritik hedefi işaret ederken, dolar/TL için de tahminlerini paylaştı. İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir