Selahattin Demirtaş’tan ilk yorum: Kobani kararları neyin işaretçisi
6 mins read

Selahattin Demirtaş’tan ilk yorum: Kobani kararları neyin işaretçisi

T24’ten Murat Sabuncu, “Selahattin Demirtaş: Bana ceza verildi diye ‘Benden sonrası tufan’ demem, yeter ki demokratik bir çözüm ve barış sağlansın, desteklemekte tereddüt etmeyiz” başlıklı köşe yazısında Selahattin Demirtaş ile yaptığı röportaja yer verdi.

Röportajın ilgili kısmı şöyle:

– Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı olan Ahmet Türk’e de 10 yıl hapis cezası verildi. Bu aynı zamanda yeni bir kayyım uygulamasının başlangıç işareti mi?

Selahattin Demirtaş: “Sayın Ahmet Türk başta olmak üzere ceza verilen tüm arkadaşlar için çok üzgünüm. Arkadaşlarımıza verilen cezaların tümü hukuk dışıdır ve siyasi intikam cezalarıdır. Elbette bu cezaları kayyım atamaya gerekçe yapabilirler. Umarım öyle bir şey olmaz ama bu tehlike maalesef ki var.”

“KANUNSUZLUK, ADALETSİZLİK BU İKTİDARIN NORMALİ”

– Yargıtay Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılması istemiyle 21 Haziran 2021’de açtığı davanın omurgalarından birini Kobani davası oluşturuyor. Kapatma davasının iddianamesinde, Kobani iddianamesinin büyük bölümüne yer verilmişti. Ayrıca siyasi yasak talep edilen 687 kişinin içerisinde Kobani davası sanıkları da var. Bugünkü karardan sonra HDP kapatma davasının nereye evrileceğini düşünüyorsunuz?

Selahattin Demirtaş: “Kobani kumpas davasındaki ceza kararları HDP kapatma davasında etkili olabilir. Anayasa Mahkemesi de sonuçta politik davranan ve iktidarın dümen suyunda hareket eden bir yargı organı. HDP’yi kapatırlarsa bir kez daha hukuku katledecekler ve bu ‘şaşırtıcı’ olmaz çünkü kanunsuzluk, adaletsizlik bu iktidarın normali, maalesef.”

Aydın gazetesi ise dün, “PKK ile HDP’nin örgütsel bağı kanıtlandı” manşetiyle çıktı. Gazete, “HDP’nin kapatılması için en somut delil” görüşüne yer verdi.

KOBANİ DAVASI HÜKÜMLERİ

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 10 yıl hapse çarptırıldı.

Eski HDP MYK üyeleri Ali Ürküt “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak suçuna yardım”dan 13 yıl 4 ay, “suç işlemeye tahrik” suçundan da 4 yıl 6 ay, Alp Altınörs aynı suçlardan sırasıyla 18 yıl ve 4 yıl 6 ay, Bülent Barmaksız ise 16 yıl ve 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Eski HDP milletvekili Ayla Akat Ata “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 9 yıl 9 ay, Emine Ayna aynı suçtan 10 yıl, partinin eski PM üyeleri Ayşe Yağcı ve Aynur Aşan ise 9’ar yıl hapis cezası aldı. Ayla Akat Ata ve Ayşe Yağcı’nın tahliyelerine karar verildi.

Sanıklar, Aysel Tuğluk, Altan Tan, Ayhan Bilgen, Berfin Özgü Köse, Bircan Yorulmaz, Can Memiş, Emine Beyza Üstün, Gülfer Akkaya, Gülser Yıldırım, İbrahim Binici, Sırrı Süreyya Önder ve Sibel Akdeniz’in üzerlerine atılı suçlardan “delil yetersizliğinden” beraat etti.

Dava kapsamında, 47 ayrı suçtan yargılanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçuna yardımdan 20 yıl, 2 kez “suç işlemeye tahrik” suçundan 7 yıl 6 ay hapis, 4 kez “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 10 yıl, “halkı kanunlara uymamaya tahrik” suçundan 1 yıl 6 ay, “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçundan 1 yıl 6 ay “suçu ve suçluyu övme” suçundan da 1 yıl 6 ay olmak üzere toplam 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Heyet, sanığın yargılama sürecindeki tutum ve davranışları dikkate alınarak hakkında Türk Ceza Kanununun 62. maddesindeki indirim hükümlerinin uygulanmamasına karar verdi.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçuna yardımdan 19 yıl, “suç işlemeye tahrik” suçundan 4 yıl 6 ay, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 1 yıl 6 ay, “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçundan 2 yıl, 2 kez “örgüt propagandası” suçundan 3 yıl, “seçim yasaklarına aykırı hareket etmek” suçundan da 3 ay olmak üzere toplam 30 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

Sanık Pervin Oduncu “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçuna yardımdan 18 yıl 4 ay, “suç işlemeye tahrik” suçundan da 4 yıl 6 ay hapse mahkum edildi. Aynı suçlardan sırasıyla sanıklar Cihan Erdal 16 yıl ve 4 yıl 6 ay, Dilek Yağlı 16 yıl ve 4 yıl 6 ay, Günay Kubilay 16 yıl ve 4 yıl 6 ay, İsmail Şengül 16 yıl ve 4 yıl 6 ay ve Nazmi Gür 18 yıl ve 4 yıl 6 ay, Zeki Çelik 18 yıl ve 4 yıl 6 ay ve Zeynep Kahraman 18 yıl ve 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklar Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Nezir Çakan, Meryem Adıbelli, Mesut Bağcık ve Zeynep Ölbeci hakkında ise “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan hüküm kuruldu. Bu suçtan Kışanak ve Tuncel 12’şer yıl, Türk ve Ayna 10’ar yıl, Ata 9 yıl 9 ay, Aşan, Yağcı, Çakan, Adıbelli, Bağcık ve Ölbeci ise 9’ar yıl hapse mahkum edildi. Ölbeci’ye ayrıca “terör örgütü propagandası yapma” suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Kararını oy birliğiyle alan mahkeme heyeti, firari 72 sanığın dosyasının ayrılmasına hükmetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir