İnşaat malzemesi ihracatı 29,03 milyar dolar oldu

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneğinden (Türkiye İMSAD) yapılan açıklamada, İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin aralık ayı ve 2024 yılı sonuçları paylaşıldı.

Dış pazarlardaki durgunluk, Türk lirasındaki değerlenme, emtia fiyatlarındaki düşüş ve jeopolitik gelişmeler gibi etkenler nedeniyle sektörün 2024 ihracatı yüzde 0,5 azalarak 29,03 milyar dolar oldu. Buna rağmen ihracat miktar olarak yüzde 1,2 artarak 45,88 milyon tona çıktı.

Sektörün geçen yıl kilogram başına düşen ihracat değeri ise 0,63 dolar olarak gerçekleşti.

İnşaat malzemeleri ithalatı değer olarak yüzde 0,3 azalışla 11,31 milyar dolara gerilerken, miktar bazında yüzde 13,7 düşüşle 3,71 milyon ton oldu. Sektörün yıllık ortalama ithalat birim fiyatı yüzde 14,6 artarak 3,6 dolara yükseldi.

8 alt sektörün 4’ünde artış yaşandı

İnşaat malzemesi sanayisinin alt sektörlerinin ihracatı ele alındığında, 2024’te 8 alt ürün grubunun 4’ünde artış, 4’ünde ise düşüş yaşandığı görüldü.

Elektrik malzemesi ve teçhizatlarının ihracatı yüzde 2,7 artarak 4 milyar 797 milyon dolara, kimyasal bazlı ürünlerin dış satımı yüzde 1,2 yükselişle 2 milyar 859 milyon dolara, ağaç ve ahşap ürünlerinin yüzde 1 yükselişle 1 milyar 313 milyon dolara, yalıtım malzemelerinin ise yüzde 0,1 yükselişle 200 milyon dolara ulaştı.

İhracat, demir çelik ürünlerinde yüzde 0,5 düşüşle 10 milyar 316 milyon dolara, mineral taş ve toprak ürünlerinde yüzde 3,1 azalışla 4 milyar 873 milyon dolara, metal bazlı ürünlerde yüzde 2,3 düşüşle 4 milyar 397 milyon dolara, prefabrik yapılarda ise yüzde 6,5 azalışla 277 milyon dolara geriledi.

Related Posts

Ticaret Bakanı Ömer Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi: 39 somut eylem Türkiye Yüzyılı hedeflerine yaklaştıracak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi. Bolat yaptığı açıklamada “Yatırım süreçlerinin sadeleştirilmesi, özel sektör dinamizminin desteklenmesi, uzun vadeli istihdam fırsatlarının güçlendirilmesi ve ihracat kapasitemizin artırılması, güçlü Türkiye’nin güçlü yarınları için öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Trafikten men edilen araçlar için yeni karar! 6 ay içinde alınmazsa devlet satışa çıkaracak

Trafikten men edilen veya terk edilen araçlar, sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmazsa kamu eliyle satışa çıkarılacak. Satılan araçların önceki borçları yeni sahibine geçmeyecek. Yani vatandaş, aldığı araçla birlikte eski borçları da almak zorunda kalmayacak.

Diplomalı gençler iş kuyruğunda

İşkur istatistikleri AKP iktidarında işsizliğin boyutunu gözler önüne serdi. İşsizlik ödeneğine başvuruların büyük çoğunluğunu 25-29 yaş arası gençler oluşturdu.

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı