Son Buz Bölgesi’nin Yok Olması Daha Erken Gerçekleşebilir

DÜNYANIN ısınmasıyla tüm yıl boyunca buzun kalıcı olarak varlığını sürdürebileceği düşünülen ‘Son Buz Bölgesi’ (LIA), yeni bir araştırmaya göre öngörülenden daha erken yok olabilir.

Kanada’daki McGill Üniversitesi öncülüğünde yapılan araştırmada, ‘Community Earth System Model’ kullanılarak bölgenin daha ayrıntılı bir simülasyonu gerçekleştirildi. Özellikle deniz akıntıları ve buz hareketleri gibi faktörlerin etkileri kapsamlı bir şekilde incelendi. McGill Üniversitesi’nden atmosfer bilimci Bruno Tremblay, “Çalışmalarımız, LIA’nın tahmin edilenden çok daha önce ortadan kalkabileceğini gösteriyor” dedi.

Modellemeye göre, Merkezi Arktik Okyanusu 2035 yılı gibi erken bir tarihte mevsimsel olarak buzsuz hale gelebilir ve bu eğilim başladıktan sonra ‘Son Buz Bölgesi’nin tamamen kaybolması 6 ila 24 yıl içinde gerçekleşebilir. Önceki tahminler, kalıcı deniz buzunun onlarca yıl boyunca varlığını sürdürebileceğini öngörüyordu. Fakat yeni bulgular, bu süreyi önemli ölçüde öne çekiyor.

Araştırmacılar, bölgenin geleceğinin özellikle kuzey kısmına bağlı olduğunu ve buranın buzun taşınmasını engelleyen ve daha kalın buzun birikmesini sağlayan kritik bir alan olduğunu aktarıyor. Yıl boyunca buz örtüsüne bağımlı olan kutup ayıları, foklar ve diğer birçok tür bu değişimden olumsuz etkileniyor. LIA, dünya üzerindeki kutup ayılarının dörtte birine ev sahipliği yapıyor.

Buz kaybı, 2019’da yayınlanan ‘Our Planet’ belgeselinde görüldüğü gibi deniz buzlarını kaybeden morsların uçurumdan düşerek ölmelerine neden oluyor. Ayrıca, bölgedeki yerli halkların geçim kaynakları da tehdit altında bulunuyor.

Related Posts

43 liraya aldığı metruk evi saraya çevirdi

Bir kadın, tanesini yaklaşık 43 liraya aldığı 6 eve zamanını ve parasını harcayarak adeta birer saray haline getirdi.

CHP’li Emir’den Hakan Fidan’a diploma sorusu: “YÖK denkliği var mı?”

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın lisans eğitimi aldığı belirtilen Maryland Üniversitesi’nin Almanya’daki birimi için YÖK denkliğinin olup olmadığını sorguladı. Emir, konuyla ilgili soru önergesi verdiğini ve Fidan’ın kamuoyunu aydınlatmak zorunda olduğunu söyledi.

Gazze mayın tarlası gibi

İsrail’in Gazze’ye attığı ancak patlamayan yaklaşık 3 bin mühimmat, bölgeyi adeta mayın tarlasına çevirdi. Ağır abluka nedeniyle açlık ve susuzlukla boğuşan Gazzeliler için bu mühimmatlar da ciddi tehdit. İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye attığı bomba sayısı ve ağırlığı 2. Dünya Savaşı’nda Hiroşima’ya atılan bombalardan katbekat fazla.

Columbia Üniversitesi’ndeki Filistin’e destek protestosunda onlarca öğrenci gözaltına alındı

ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’ne bağlı Butler Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen protesto sırasında çok sayıda gösterici polis tarafından gözaltına alındı.

“Özgür Özel’e saldırı araştırılsın” önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

“Özgür Özel’e saldırı araştırılsın” önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Çin ve Rus liderler Moskova’da buluşuyor

Dünyada Ukrayna ve Gazze savaşlarına iki nüklere güç Hindistan ile Pakistan arasında patlak veren sıcak çatışmanın da eklendiği bir ortamda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin lideri Şi Cinping bugün Moskova’da görüşüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir