Mahkeme özel okuldaki yemek ücreti için kararını verdi: Faiziyle birlikte geri ödenecek

Özel Okullarda Fahiş Ücret Artışları Tartışmalara Yol Açıyor

Özel okullarda yaşanan yüksek ücret artışlarına ek olarak velilerin karşılaştığı ek masraflar da gündemde yer almaya devam ediyor. İzmir’de bir özel okul, yemek ücretini ödemeyen bir öğrencinin bursunu düşürünce emsal bir kararla karşı karşıya kaldı. Okul, alınan yemek ücretini faiziyle geri ödemeye mahkum edildi. Bu duruma dava açan bir anne, ailelerin haklarını savunmaktan vazgeçmemeleri gerektiğini vurguladı.

Menemen ilçesinde bulunan özel bir okuldan 4 yıl önce yüzde 75 burs alan bir öğrencinin annesi Rahşan Aygörmez, oğlunun 8. sınıfta okurken yemek hizmeti almak istemediklerini okul yönetimine iletti.

Başlangıçta reddedilen talep, daha sonra kabul edildi. Ancak bu kabul sonucunda Aygörmez’in oğlunun yüzde 75 bursu “finansal indirim” adı altında yüzde 25’e indirildi ve fazladan ödediği ücretin iadesi için Çiğli İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu.

Faiziyle Birlikte İade Kararı

Heyetin Aygörmez’in başvurusunu kabul etmesinin ardından özel okul, bu karara itiraz etti. Ancak İzmir 5. Tüketici Mahkemesi, tüketici Aygörmez’i haklı buldu ve fazladan ödediği 27 bin 438 liranın iadesine karar verdi.

Anne Aygörmez, okulun hakem heyetinin kararına itiraz ettiğini ve mahkemede savunma yaptıklarını belirtti. Sonuç olarak mahkeme kendilerini haklı buldu ve Aygörmez, “Uzun süren bir sürecin ardından maddi kayıplarımızı faiziyle birlikte geri aldık.” dedi.

“Aileler Haklarını Savunmaktan Çekinmesin”

Haklarını aramaktan asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Aygörmez, “Aileler, haklarını aramaktan kesinlikle vazgeçmemeli. Mahkeme süreci gerekiyorsa mahkeme süreci olsun. Sonunda umarım lehlerine bir sonuç alırlar. Endişe etmemeleri gereken bir durum varsa da çocuklarına uygulanabilecek herhangi bir baskı veya mobbing olmayacaktır.” şeklinde konuştu.

Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Mustafa Kaptan da özel okullarda eğitim ücretlerinin belirlenmesi konusunda yönetmeliklerin olduğunu hatırlattı.

Yönetmeliğe göre artış miktarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandığını belirten Kaptan, “Sözleşmede belirlenen bir ücret olduğu durumda mahkemenin kararı hukuka uygun olacaktır çünkü yasalarda açık bir şekilde belirtilmiştir.” şeklinde konuştu.

“Velilerin onayı olmadan, kurum kırtasiye, eğitim, yemek gibi hizmetleri sunamaz. Ancak velilerin onayı olduğunda belirlenen bir tutar olacaktır. Talep edilmeyen bir hizmet varsa ve bu hizmet dayatmayla veya yüksek bir ücretle sunuluyorsa ortada bir adaletsizlik vardır. Bu adaletsizlik giderilmiş olacaktır.” diyen Kaptan, tartışmaları noktaladı.

Related Posts

Samsun’da iki ilçeye uyuşturucu operasyonu: 6 kişi gözaltına alındı

Samsun’un Havza ve İlkadım ilçelerinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 6 şahıs gözaltına alındı.

Halil Falyalı’nın infaz edilen sağ koluyla görüşen gazeteci Ayşemden Akın’ın korumaları kaldırıldı

‘Halil Falyalı Yaşıyor’ yazı dizisini kaleme alan ve Bugün Kıbrıs’ta yayımlayan Ayşemden Akın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada polis korumalarının kaldırıldığını açıkladı.

Diplomayı iptal eden rektör açıkladı: İmamoğlu’nun adresini bulamamışlar!

Tutuklanan İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra 28 kişinin diplomasının iptalinin ardından İstanbul Üniversitesi kararı 50 gündür tebliğ etmezken, Rektör Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar topu İçişleri Bakanlığı’na attı. Prof. Dr. Zülfikar, “Nüfus numarası ve güncel adres olmadığı için 28 kişinin güncel adresleri soruldu, tebligat adresleri bekleniyor” dedi.

Ünlü fenomeni darbetmişti: Kafasından aşağı içecek döktüğü yeni görüntüler kamerada

Sosyal medya fenomeni Danla Bilic, geçtiğimiz aylarda kendisini taciz ettiği gerekçesiyle eski sevgilisi Berk Çetin hakkında uzaklaştırma kararı aldırmıştı. Ancak bu karara rağmen Berk Çetin, Danla Bilic’in yanına giderek onu darp etmişti. Saldırganın yaşattığı şiddete dair yeni görüntüler ortaya çıktı. Bilicîn eski sevgilisi bu sefer de kafasından aşağı içecek dökerken kamerada…

İtalya’da hava gösterisinde korkutan anlar: Dünyaca ünlü Frecce Tricolori ekibine ait 3 uçak havada çarpıştı

İtalya Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Frecce Tricolori’ye ait üç uçak, Pantelleria Adası’ndaki gösteri uçuşu sırasında havada çarpıştı. Kazada büyük facianın eşiğinden dönüldü.

AKP’li vatandaştan pes dedirten iddia: Hacıyım yemin ediyorum, emeklilerin 10 dairesi var

İstanbul Kağıthane’de AKP’li olduğunun altını çizen 76 yaşındaki emekli halinden memnun olduğunu söyledi. AKP’li diğer emeklilerin yalan söylediğini iddia etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir