55 yaşın altındakiler dikkat: Geceleri birkaç kez idrara çıkıyorsanız sebebi bu hastalık olabilir

Gecenin bir vakti uyanıp idrara çıkmak eğlenceli olmasa da, zaman zaman herkesin yaşadığı bir durumdur. Ancak, özellikle 55 yaşın altındaysanız ve geceleri birden fazla kez uyanıyorsanız, bu durum bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir.

Çoğu yetişkin günde altı ila yedi kez idrara çıkar ve altı ila sekiz saatlik bir uyku süresiyle geceyi kesintisiz geçirebilirler. Konusunda uzman ürolog Rena Malik, York Post’a verdiği bir röportajda, insanların gece idrara çıkma sıklığının pelvik taban sağlıklarıyla ilişkili olabileceğini belirtti.

Ürolog, pelvik tabanın organları destekleyen bir hamak gibi işlediğini ve eğer bu bölge zayıfsa veya düzgün çalışmıyorsa, aşırı aktif mesane sorununa yol açabileceğini açıklıyor. Yaşlandıkça vücut değişir ve bu, idrar üretimini de etkiler. Ürolog Malik, 55 yaşın üzerindeyseniz, geceleri bir kez uyanmanın oldukça yaygın bir durum olduğunu belirtiyor.

“Mesanen, fazla suyu tutamayacak kadar dolduğunda, bir kez uyanman gerekebilir” diyor.

 Pelvik taban kasları zayıflamış olabilir

Ancak daha gençseniz, tuvalete gitmek için birden fazla kez uyanmak, rutininizin bir parçası olarak kabul edilebilecek bir durum değildir. Malik, bunun aşırı aktif mesane veya zayıflamış pelvik taban kaslarına işaret eden karmaşık bir semptom olabileceğini belirtiyor.

Alıntı yapılan medya kuruluşu, “Eğer gece boyunca birden fazla kez idrara çıkmak için uyanıyorsanız, nokturnal pollakiüri veya nokturi hastalığına yakalanıyor olabilirsiniz” şeklinde bir açıklama yapıyor.

Alışkanlıklar da önemli bir rol oynar. Yatmadan önce çok fazla su içiyorsanız, mesanenizi fazla çalışmaya zorlayabilirsiniz.

Ürolog, “Yatmadan önce çok fazla su içerseniz veya yatağınızın yanında bir bardak su bulundurursanız, idrara çıkmak için uyanmanız gerekecektir” diye açıklıyor.

Ne içtiğiniz de önemlidir çünkü alkol ve kafein diüretik özellik gösterir; yani tükettikten birkaç saat sonra tuvalete gitme isteğinizi artırır. Malik, yatmadan birkaç saat önce sıvı tüketiminden kaçınmayı öneriyor. Bu, kahvenizi tamamen ortadan kaldırmak anlamına gelmez; bazen sadece bazı küçük ayarlamalar yapmak yeterlidir.

Related Posts

Veremediğiniz kiloların sebebi bu hastalık olabilir!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ekin Sayer, lipödemin yalnızca kilo problemi değil, kronik ve ilerleyici bir bağ doku hastalığı olduğunu belirterek, “Tedavide esas olan yalnızca kilo vermek değil; vücudu bir bütün olarak iyileştirmektir” dedi.

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok daha fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.

Eczacılar 14 Mayıs’ı sorunlarla karşılıyor; ilaç yok, mezun çok

Eczacılar 14 Mayıs’ı sorunlarla karşılıyor; ilaç yok, mezun çok